Skip to main content

Koalicija za slobodu medija traži od nadležnih da istraže pretnje upućene NDNV i portalu Autonomija

Info 17. mar 2023.
< 1 min čitanja

"Ovo nije prvi ovakav slučaj, ovakve optužbe mogu ozbiljno da ugroze bezbednost novinara"

Koalicija za slobodu medija pozvala je danas policiju i tužilaštvo da preduzmu “sve neophodne radnje i ispitaju pretnje” koje je konzervativni pokret Naši uputio Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV) i portalu Autonomija.

Koalicija je navela da je 15. marta na zvaničnu adresu NDNV stigla pretnja koju je potpisao pokret Naši a u kojoj su to društvo i portal Automonija optuženi da su “strani plaćenici”, da vode “medijski rat protiv Srbije i Rusije” i da “promovišu ukrajinski neonacizam”.

“Apelujemo na policiju i tužilaštvo da preduzmu sve neophodne radnje i ispitaju teško targetiranje koje je učinjeno prema NDNV, pogotovo što ovo nije prvi ovakav slučaj, i što ovakve optužbe mogu ozbiljno da ugroze bezbednost novinara”, naveli su u saopštenju.

Ocenili su da u Srbiji “nema odvraćajućeg efekta po one koji targetiraju novinare i olako ih pretvaraju u neprijatelje države” kao i da je “u poslednje vreme došlo do porasta targetiranja i pretnji prema novinarima”.

“Posebno su targetirani programski direktor NDNV Dinko Gruhonjić i kolumnista Autonomije novinar Teofil Pančić”, stoji u saopštenju.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija “Lokal Pres” i Slavko Ćuruvija Fondacija.

(Autonomija)