Skip to main content

Koalicija za slobodu medija: Proganjanje i maltretiranje OK Radija mora biti zaustavljeno

Info 17. jun 2022.
< 1 min čitanja

"Država je dužna da obezbedi njihovu sigurnost i zaštiti ih od samovolje i terora nasilnika"

Vlasnicu “OK Radija” iz Vranja Oliveru Vladković ponovo je posetio Dejan Nikolić Kantar, koji joj duže vreme preti i ugrožava imovinu, samo dan nakon što je u Vranju bila Radna grupa za bezbednost novinara upravo tim povodom, saopštila je danas Koalicija za slobodu medija.

“OK Radio u Vranju i kafe No Comment koji funkcioniše u okviru ove medijske kuće, izloženi su mesecima ozbiljnim napadima i pretnjama. Pretnje traju od kako je vlasnica radija inspekciji prijavila investitora koji uz njen objekat gradi bez potrebnih dozvola. Pošto je inspekcija obustavljala nelegalne radove, u više navrata izvršeni su napadi na imovinu radija”, navodi se u saopštenju.

Koalicija je pozdravila dosadašnji rad nadležnih organa ali zbog nastavka zastrašivanja i uznemiravanja zahteva zaustavljanje istih bez odlaganja.

“Policija i tužilaštvo moraju da obezbede ličnu sigrunost svih i spreče osuđivanog Dejana Nikolića Kantara ili bilo koga drugog da zastrašuju ili povrede Oliveru Vladković, odnosno zaposlene u OK Radiju i kafeu No Comment. Država je dužna da obezbedi njihovu sigurnost i zaštiti ih od samovolje i terora nasilnika“, istakli su u saopštenju.

Dodaje se i da Koalicija za slobodu medija daje punu podršku Oliveri Vladković i zaposlenima u OK Radiju da nastave da obavljaju svoj posao prfesionalno i odgovorno.

Nikolić je trenutno na izdržavanju kazne zatvora za nasilničko ponašanje, koju izdržava u svojoj kući, uz dozvolu za svakodnevno napuštanje, radi obilaženja svojih gradilišta, odmora ili relaksacije.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija “Lokal Pres” i Slavko Ćuruvija Fondacija.

(Beta)