Skip to main content

Koalicija za slobodu medija pokrenula peticiju Potpis protiv državne kontrole nad medijima

Info 25. okt 2023.
2 min čitanja

Koalicija za slobodu medija pozvala je danas novinare, medijske radnike, udruženja građana i celokupnu zainteresovanu javnost da svojim potpisom podrže peticiju kojom od Vlade Srbije i republičkih poslanika traže da hitno izmene nacrti medijskih zakona, pre svega u delu koji se tiče povratka mogućnosti da država učestvuje u vlasništvu nad medijima.

“Iako je novim zakonima trebalo da se unapredi nezavisnost medija u Srbiji, u nacrtima zakona, koje je Vlada Srbije usvojila, ostaju sporne tri ključne tačke koje poništavaju pozitivne promene”, naveli su u saopštenju za javnost koje je potpisala i nevladina organizacija CRTA.

Precizirali su da novi zakoni omogućavaju državnom Telekomu Srbije da osniva i kupuje medije i ocenili da se time omogućava još jača kontrola države nad informisanjem građana i medijskim tržištem

“Novi zakoni nisu obavezali REM da postupa po žalbama građana, pa tako ovo telo može da nastavi da žmuri na kršenja svih pravila profesije i širenje nasilja u interesu velikih medija i da za to ne polaže računa nikome”, piše u saopštenju.

Dodali su da novi zakoni nisu rešili problem zloupotrebe državnih institucija i funkcija u izbornim kampanjama, niti su obavezali REM da prati da li se, koliko i kako predsednik države i Vlade, ministri i drugi javni funkcioneri pojavljuju u najgledanijim medijima tokom kampanje i da o tome obaveštavaju građane

Precizirali su da zahtevaju da se u nacrtima Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima koji će se naći pred poslanicima Srbije hitno obrišu članovi kojima se državnim preduzećima poput Telekoma Srbija omogućava da imaju medije u svom vlasništvu, kao i da se hitno unesu odredbe koje omogućavaju sudsku i građansku kontrolu postupanja REM-a po žalbama građana i organizacija

Zahtevaju i da se hitno unesu odredbe kojima se ograničavaju funkcionerske kampanje i propisuju kriterijumi i metodologija na osnovu koje REM prati izveštavanje medija tokom izbornih kampanja

Ocenili su da tri ključne sporne tačke mogu proizvesti nesagledive posledice po slobodu izražavanja u Srbiji i poništiti sva unapređena rešenja koja nacrti ovih zakona sadrže.

Peticija je upućena i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, ministru za informisanje i telekomunikacije Mihajlu Jovanoviću i poslanicima Skupštine Srbije.

Peticija se može potpisati na ovoj adresi.

Opozicija traži od Vlade da promeni sporne odredbe koje vraćaju državno vlasništvo nad medijima

Proevropske opozicione stranke od Vlade Srbije traže da promeni sporne odredbe ili u celosti povuče zakon kojim se omogućava da Telekom sada i legalno može da bude vlasnik medija.

Radomir Lazović iz Zeleno levog fronta rekao je da nakon reakcije Evropske komisije u kojoj se traži poštovanje Medijske strategije, proevropske opozicione stranke imaju ovaj zahtev.

Zakon bi, kako je rekao Radomir Lazović, trebalo povući i zbog toga što je očigledno da se donosi zbog izbora, „da bi se omogućila što veća kontrola medija“.

„Ukoliko nije tako, ostavite zakon da o njemu razgovaramo naknadno, kada se završe izbori. Medijska strategija jasno i nedvosmisleno navodi izlazak države iz vlasništva nad medijima i drago nam je što Evropska komisija to prepoznaje“, rekao je Lazović, dodajući da su i ranije govorili da je ovaj zakon u suprotnosti sa evrointegracijama. Telekom, po postojećem zakonu, nije smeo da ima vlasništvo nad medijima, naveo je.

„Čak su angažovani i lobisti i na sve načine se pokušavalo sakriti da Telekom zapravo ima vlasništvo nad medijima. Danas se ovim zakonom to stanje pokušava legalizovati. Ali EK ne reaguje samo na pitanje vlasništva, već se traži i slobodno medijsko okruženje, fer konkurencija, zaštita medijskog pluralizma“, naveo je. Podsetio je da po svim istraživanjima nezavisnih agencija postoji potpuna dominacija Aleksandra Vučića u medijima.

(Beta/Autonomija, foto: Pixabay)