Skip to main content

Koalicija za slobodu medija: Licemerno premijerkino tugovanje zbog medijske scene

Info 04. apr 2023.
2 min čitanja

"Taj apsurdni performans nije samo perfomans, već jasna demonstracija i poruka iz vrha vlasti da ostaju dosledni u urušavanju demokratskih institucija"

Koalicija za slobodu medija upozorila je danas javnost da su poruke državnih zvaničnika koji „javno lamentiraju“ nad navodno ugroženim pravima režimskih propagandista koji se izruguju pravnoj državi i novinarskoj profesiji opasne po celo društvo, jer nagoveštavaju torturu neistomišljenika i ugrožavaju sistem podele vlasti.

U saopštenju se podseća da je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić juče izjavila da odlazak u zatvor Dragana Vučićevića, glavnog i odgovornog urednika prorežimskog tabloida Informer, „predstavlja tužan dan za kompletnu medijsku scenu u zemlji“, uz ciničnu opasku da nema pravo da komentariše sudske presude.

„Na taj način premijerka ne samo da je komentarisala “sudsku presudu”, nego je komentarisala nepostojeću sudsku presudu, šireći tako lažne informacije koje o celom slučaju već danima plasira i sam Vučićević. Performans sa odlaskom u zatvor usledio je pošto dotični odbija da plati kaznu koja mu je izrečena zbog vređanja novinara Jugoslava Ćosića. Utoliko je opasnije premijerkino ‘nekomentarisanje’ sudskih presuda, jer zapravo predstavlja otvoreni pritisak na pravosuđe“, upozorava se iz Koalicije.

Dodaje se da je jednako opasno, ali i „još licemernije“ premijerkino tugovanje zbog medijske scene u Srbiji.

„Mogu da kažem da je najupečatljivije u svemu ovome ćutanje novinarskih i medijskih udruženja – gromoglasno ćutanje. Mislim da je to velika sramota i da sam ja na njihovom mestu bilo bi me sramota“, poručila je premijerka u opelu profesionalnom novinarstvu u Srbiji.

Koalicija ocenjuje da je premijerka to uradila „s pozicije zaštitnika i portparola one medijske scene koja je oličenje bestidnosti“.

Ocenjuje se i da taj „apsurdni performans“ nije samo perfomans, već jasna demonstracija i poruka iz vrha vlasti da ostaju dosledni u urušavanju demokratskih institucija.

„Na redu su pravosuđe i preostali profesionalni novinari i mediji. Pozivamo koleginice i kolege novinare da ostanu dosledni principima i etici profesije i da prijavljuju udruženjima sve pritiske i napade kojima budu izloženi. Apelujemo i na predstavnike pravosuđa da se odupru pritiscima izvršne vlasti, jer to je i njhova obaveza“, dodaje se u saopštenju Koalicije za slobodu medija.

Napominje se kako ćutanje znači „podršku urušavanju pravne države“, bez obzira iz koje javne profesije to ćutanje dolazi.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Fondacija Slavko Ćuruvija.

(Autonomija, foto: )