Skip to main content

Autorska predavanja na izložbama Spomen-zbircke Pavla Beljanskog

Kultura 04. апр 2023.
< 1 min čitanja

"Pažljivo birajući dela više od četiri decenije, Pavle Beljanski je stvorio zbirku čiji sastav potvrđuje značaj ženskog stvaralaštva u sagledavanju vrednosti nacionalne istorije umetnosti"

Povodom zatvaranja izložbe „Heroine“ Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu, u subotu, 8. aprila u 12 časova biće održano poslednje autorsko predavanje na kome će govoriti mr Milana Kvas, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i jedna od autorki projekta.

Kako je najavljeno iz te institucije, činjenica da četvrtinu radova u Spomen-zbirci predstavljaju dela sedam umetnica čini ovaj legat specifičnim u nacionalnim i međunarodnim okvirima.

„Pažljivo birajući dela više od četiri decenije, Pavle Beljanski je stvorio zbirku čiji sastav potvrđuje značaj ženskog stvaralaštva u sagledavanju vrednosti nacionalne istorije umetnosti. Iz sadašnje perspektive, kada su pitanja ženske ravnopravnosti još uvek aktuelna, njegovo vrednovanje i izbor umetnica za antologiju nacionalne i jugoslovenske moderne umetnosti, veliki su poduhvat“, dodaje se.

U predavanju će posebna pažnja biti posvećena predstavljanju prijateljskih odnosa Pavla Beljanskog sa pojedinim umetnicama, kao i okolnostima izbora njihovih dela za kolekciju.

Ulaz je slobodan.

Sreten Stojanović i prostori taktilnosti, foto: Jelena Kovačević

Prethodno se u Novom Sadu, u četvrtak 6. aprila u 19 časova, organizuje predstavljanje izložbenog projekta i vođenje kroz izložbu „Vajar Sreten Stojanović i prostori taktilnosti“.

Povod je obeležavanje 125 godina od rođenja znamenitog umetnika.

Projekat je realizovan u saradnji Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i smera Scenska arhitektura, tehnika i dizajn, Odseka za umetnost i dizajn na Departmanu za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

(Autonomija, foto: SZ Pavle Beljanski)