Skip to main content

Koalicija prEUgovor zatražila hitnu reakciju institucija zbog poziva na obračun sa medijima

Aktuelno 13. jan 2022.
2 min čitanja

Koalicija prEUgovor ocenila je danas da video jednog aktiviste vladajuće stranke, koji su emitovale televizije sa nacionalnom frekvencijom, predstavlja poziv na linč ljudi i na obračun sa organizacijama i medijima iz kojih dolaze.

Ta koalicija je zbog toga u saopštenju zatražila hitnu reakciju nadležnih institucija kao i da se utvrdi krivična odgovornost zbog neosnovanih optužbi za krivično delo (priprema atentata) iznetih u videu.

Koalicija prEUgovor je izrazila podršku svim kolegama koji su meta najnovijeg u nizu napada od strane glasnogovornika vlasti.

“Dosadašnji izostanak reakcije domaćih institucija na iznošenje ovako teških optužbi koje ugrožavaju bezbednost javnih ličnosti predstavlja snažan pokazatelj ubrzane regresije vladavine prava u Srbiji“, navela je koalicija.

Reakcija je tražena zbog “najnovijih napada na nezavisne novinare, predstavnike civilnog društva, strane države i opozicione partije od strane provladinih medija koji su emitovali video sa opasnim i lažnim optužbama da ovi pojedinci učestvuju u navodnim pripremama ubistva predsednika države i članova njegove porodice”.

“Bez i jednog dokaza, oni su optuženi da su se udružili, ne samo da ubiju predsednika Republike i njegovu porodicu, već i da imaju nameru da ubiju Srbiju kao državu“, navodi se u saopštenju.

Ocenjeno je da je time, po oprobanom receptu iz devedesetih godina prošlog veka, pokrenuta hajka, dat razlog i opravdanje, i poslat poziv da neko ove “neprijatelje državeˮ onemogući u sprovođenju tog navodnog plana.

“Da stvar bude još zloslutnija, video sličnog sadržaja je na istim televizijama emitovan pre tačno četiri godine, kada je meta progona zasnovanog na lažnim optužbama i konstrukcijama bio političar iz Kosovske Mitrovice, Oliver Ivanović.

“Zaštita prava svih građana da slobodno misle i kritikuju i kažnjavanje odgovornih za krivična dela, uključujući i krivično delo lažnog optuživanja, jeste obaveza države”, dodala je koalicija.

Ocenjeno je da je “odsustvo reakcije, pre svega nadležnih organa – javnog tužilaštva i Regulatornog tela za elektronske medije – na ovaj vid ugrožavanja bezbednosti pojedinaca nedopustivo”.

“Odsustvo reakcije drugih državnih funkcionera koji se oglašavaju u mnogim drugim prilikama (predsednik države, premijerka, predstavnici resornih ministarstava i skupštinskih odbora) moglo bi se tumačiti kao posredna podrška autorima i emiterima videa”, navodi se u saopštenju.

Koaliciju čine: Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije, Centar za primenjene evropske studije, Grupa 484 i Transparentnost Srbija.

(Beta)