Skip to main content

Koalicija: Po kom kriterijumu Tanjug ulazi u prvu „evropsku novinsku redakciju“?

Info 30. nov 2021.
2 min čitanja

Koalicija za slobodu medija uputila je javni protest povodom informacije objavljene u medijima da će Evropska komisija formirati “prvu evropsku novinsku redakciju” u čiji rad će biti uključen i Tanjug.

Prema dostupnim podacima, u pitanju je redakcija koja će biti sastavljena od izveštača 16 novinskih agencija u evropskim zemljama, sa radom i izveštavanjem o procesima u vezi sa EU bi trebalo da počne sredinom 2022. godine, a Srbiju će u toj mreži predstavljati Novinska agencija Tanjug.

Koalicija je podsetila da je Tanjug medij koji je prepoznat po bliskoj saradnji sa vladajućim strukturama u Srbiji, a osim što uživa povlašćeni položaj prilikom raspodele različitih budžetskih fondova, Tanjug je godinama radio uprkos uredbe Vlade Srbije.

„Novinska agencija Tanjug je trebalo da prestane sa radom u oktobru 2015. godine. Čak i pet godina nakon tog roka poslovala je i emitovala informacije uz odobravanje iz vrha vlasti. Nakon pravnih akrobacija brend Tanjug prešao je u vlasništvo firme Tačno, estradnog umetnika Željka Joksimovića, i to na period od deset godina“, potsetili su iz Koalicije.

Upitali su Evropsku komisiju, kako je moguće da je spremna na saradnju sa Tanjugom koji je plasirao netačne informacije u interesu političara i stranaka, a ne tačne vesti u korist građana.

„Kako je moguće da je Tanjug deo dugoročnog projekta vrednog 1,76 miliona evra, a da je reputacija te agencije duboko narušena jer je direktno učestvovala u urušavanju demokratije? Kako je moguće da Evropska komisija finansira upravo onu redakciju koja je odgovorna za proizvodnju dezinformacija, za učešće u javnim hajkama protiv kritičara sadašenje vlasti i za srozavanje profesionalnih i etičkih standarda profesije“, upitali su iz Koalicije.

Koalicija za slobodu medija je pozvala učesnike projekta da preispitaju odluku i sagledaju sve činjenice u vezi sa radom ovog medija, odnosno da razmisle da li će informacije koje budu plasirali u pomenutoj evropskoj mreži i dalje biti relevantne i poželjne.

Članovi Koalicije za slobodu medija su Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

(Autonomija)