Skip to main content

Ko vodi mesne zajednice u Bačkom Petrovcu i Magliću?

Lokalne samouprave 18. окт 2021.
7 min čitanja

Savet Mesne zajednice (MZ) Maglić, slično kao i Savet MZ Bački Petrovac, prema nezvaničnim informacijama, posle više od dva meseca od održavanja izbora izabrao je svog predsednika i zamenika predsednika, iako prema važećim opštinskim aktima konstitutivna sednica mora da se održi u roku od mesec dana nakon proglašenja konačnih rezultata izbora i da izabere predsednika saveta da ne bi došlo do raspuštanja saveta MZ. Do danas nije jasno zašto je proces izbora rukovodećih ljudi trajao tako dugo, ujedno i redosled izbornih i postizbornih radnji ostaje konfuzan.

Prema nezvaničnim informacijama, Mesnu zajednicu Maglić od 8. oktobra „vode“ predsednik Dušan Erak i zamenik Zoran Bjekić, dok je na funkciju predsednika MZ Bački Petrovac izabran Jan Lačok uz podršku čak dva zamenika – Pavela Ožvata i Saše Pećkovskog.

Po rečima predsednika Skupštine Opštine Bački Petrovac Jana Jovankoviča novi sazivi ovih mesnih zajednica konstituisani su 10. septembra, kada “nisu izabrani predsednici i njihovi zamenici”. Delu javnosti ipak i dan-danas nejasni ostaju vremenski rokovi i procedure za sprovođenje mesnih izbora i konstituisanje novih saziva MZ Maglić i Bački Petrovac.

Naime, u Odluci o mesnim zajednicama na teritoriji Opštine Bački Petrovac, kao i u Statutu Mesne zajednice Maglić iz 2021. godine, navodi se da „predsednika Saveta mesne zajednice bira Savet na konstitutivnoj sednici iz reda svojih članova“. Ipak do ovog izbora ne dolazi 10. septembra, kada su po tvrdnjama predsednika petrovačke skupštine održane konstitutivne sednice u obe mesne zajednice, već tek – prema nezvaničnim informacijama – 8. oktobra.

Vremenski rok za konstituisanje novog saziva saveta MZ uređen je Odlukom o mesnim zajednicama na teritoriji Opštine Bački Petrovac, kojom se uređuje rok „od 10 dana od dana utvrđivanja konačnih rezultata izbora“. Rezultati ovogodišnjih mesnih izbora u MZ Maglić i Bački Petrovac, koji su se održali 1. avgusta 2021. godine, zvanično su objavljeni u opštinskom službenom listu dva dana nakon održavanja izbora, a konstitutivne sednice, po rečima Jana Jovankoviča, održane su 10. septembra – 39 dana nakon utvrđivanja konačnih izbornih rezultata.

Marko Tomašević, programski direktor za sistem lokalne samouprave Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) za „Storyteller“ kaže da konstitutivna sednica mora da se održi u roku od mesec dana i da izabere predsednika saveta da ne bi došlo do raspuštanja saveta MZ.

„Prema modelu odluke koji je izradila i predložila SKGO, konstitutivna sednica saveta MZ saziva se u roku od 10 dana od utvrđivanja konačnih rezultata izbora (što je prihvatila i opština Bački Petrovac). Ukoliko se ona ne održi, posledica izostaje, ali se time otvara mogućnost da dođe do raspuštanja saveta mesne zajednice“, kaže Tomašević.

Tomašević dodaje i da Zakon o lokalnim samoupravama predviđa u članu 76b, da se savet MZ može raspustiti ako ne izabere predsednika saveta u roku od mesec dana od dana održavanja izbora za članove saveta mesne zajednice.

Izbori MZ Maglić 2021: Redosled događaja

 • 29.06.2021.
  Predsednica Saveta MZ Maglić Marica Stojanović daje ostavku na funkciju predsednika Saveta MZ Maglić.
 • 01.07.2021.
  Predsednik Skupštine Opštine Bački Petrovac raspisuje izbore za članove Saveta Mesne zajednice Maglić.
 • 01.08.2021.
  Održavaju se izbori za mesnu zajednicu Maglić.
 • 03.08.2021.
  Zvanično su objavljeni rezultati izbora u MZ Maglić.
 • 09.09.2021.
  Zvanično je raspušten Savet MZ Maglić i uveden poverenik Opštine Bački Petrovac.
 • 10.09.2021.
  Održana je konstitutivna sednica Saveta MZ Maglić, na kojoj, prema tvrdnjama predsednika SO Bački Petrovac, nisu izabrani predsednik i zamenik Saveta.
 • 08.10.2021.
  Prema nezvaničnim informacijama Dušan Erak je izabran za predsednika novog saziva Saveta MZ Maglić, a njegov zamenik je postao Zoran Bjekić.

čl. 76b Zakona o lokalnoj samoupravi

Predsednik skupštine opštine, odnosno predsednik skupštine grada, raspisuje izbore za savet mesne zajednice, u roku od 15 dana od stupanja na snagu odluke o raspuštanju saveta mesne zajednice, s tim da od datuma raspisivanja izbora do datuma održavanja izbora ne može proteći više od 45 dana.

„Prinudna uprava“ u MZ Maglić i Bački Petrovac

Početkom septembra, petrovačka skupština donosi Odluke o raspuštanju Saveta Mesnih zajednica Bački Petrovac i Maglić, koje su u opštinskom službenom listu objavljene 9. septembra, znači nešto više od mesec dana nakon održavanja izbora u ovim selima.

U njima se navodi da se “raspušta Savet Mesne zajednice Bački Petrovac, iz razloga što u roku od mesec dana od podnošenja ostavke predsednika Saveta Mesne zajednice Bački Petrovac nije izabran nov predsednik saveta.” Isto se navodi i u odluci koja se odnosi na mesnu zajednicu Maglić. U pomenutim odlukama se “imenuje Dušan Rašeta, diplomirani pravnik iz Bačkog Petrovca, za poverenika Opštine Bački Petrovac, radi obavljanja tekućih i neodložnih poslova Mesne zajednice”, i ovo rešenje za nesvakidašnju situaciju važi za obe pomenute mesne zajednice.

To znači da je u septembru – nešto više od mesec dana od održavanja mesnih izbora – u ovim mesnim zajednicama uvedena „prinudna uprava“. Jedino nije jasno na koji period se odnose odluke i da li ih opštinska skupština usvajati retroaktivno.

Predsednik SO Bački Petrovac Jan Jovankovič na pitanje – postavljeno početkom prošle nedelje – zašto Saveti MZ još uvek nisu konstituisani i zašto je uvedena „prinudna uprava“ u MZ Maglić i Bački Petrovac, odgovorio je da ovo pitanje nije potpuno tačno.

“Nakon održanih izbora, i MZ Bački Petrovac i MZ Maglić imali su konstitutivnu sednicu 10. septembra 2021. Na ovoj sednici nisu izabrani predsednici i zamenici Saveta (ni u Petrovcu, ni u Magliću). To bi trebalo da učine na narednoj sednici. Skupština opštine je dana 8. septembra raspustila stari sastav Saveta MZ Petrovac i Maglić, pošto su predsednici MZ podneli ostavke, a stari savet nije izabrao u roku nove predsednike,” kaže Jan Jovankovič.

Inače, prema dostupnim dokumentima, predsednica Saveta MZ Maglić Marica Stojanović je ostavku na funkciju predsednika MZ Maglić podnela 29. juna 2021., a već dva dana nakon toga su raspisani izbori za MZ Maglić. Obaveštenje MZ Maglić o ostavci predsednice Stojanović poslato je Opštinskom veću 30. jula, dva dana pred održavanje izbora.

Imenovanje poverenika u mesnim zajednicama i nije tako česta pojava

Imenovanje poverenika u mesnim zajednicama i nije tako česta pojava. Ovo potvrđuje i odgovor Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave na pitanje redakcije „Storyteller“ da li je čest slučaj da mesne zajednice dobiju svog poverenika.

„Ministarstvo nema takvu evidenciju jer ne postoji obaveza opština da obaveštavaju ministarstvo o ovakvim situacijama. Sporadično se događaju situacije da se ne konstituiše Savet, ali nije često,“ navodi pomenuto ministarstvo u svom odgovoru.

Kako objašnjava Marko Tomašević iz SKGO, poslednje izmene i dopune Zakona o lokalnim samoupravama (čl. 76b) uvode institut „poverenika opštine” koji obavlja tekuće i neodložne poslove mesne zajednice i koga imenuje skupština opštine, odnosno skupština grada, istovremeno sa donošenjem odluke o raspuštanju saveta mesne zajednice. „Dakle, poverenik je lice koje je ovlašćeno da obavlja ’tekuće i neodložne poslove’ mesne zajednice do konstituisanja novog saziva“, kaže Tomašević.

On dodaje i to da nakon donošenja odluke o raspuštanju saveta MZ, predsednik skupštine opštine/grada raspisuje izbore za savet MZ, u roku od 15 dana od stupanja na snagu odluke o raspuštanju saveta MZ, s tim da od datuma raspisivanja izbora do datuma održavanja izbora ne može proći više od 45 dana.

“Dakle, ukoliko je došlo do raspuštanja saveta iz razloga koji su propisani zakonom, predsednik skupštine će raspisati nove izbore za savete MZ u onim MZ u kojima su ispunjeni razlozi za raspuštanje“, kaže Marko Tomašević. Ovu informaciju potvrđuju i u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Postavlja se pitanje da li su, odnosno kako su izbori za mesne zajednice Bački Petrovac i Maglić mogli biti raspisani, kada je odluka o raspuštanju Saveta MZ Bački Petrovac i Maglić doneta 8. septembra, a na snagu stupila dan kasnije objavom u opštinskom službenom listu. “Odgovor i ocenu zakonitosti opštih akata (ili radnji), koje su jedinice lokalne samouprave donele/preduzele, daje isključivo Ustavni sud, odnosno Upravni sud kada je reč o zaštiti prava u toku izbora za članove saveta MZ“, kaže Marko Tomašević iz SKGO.

Konfuzna situacija u Bačkom Petrovcu i Magliću

Da je situacija u Bačkom Petrovcu i Magliću zaista vrlo konfuzna i teško razumljiva građanima ovih mesta i mesnih zajednica, smatra i Branka Ćurčić iz Grupe za konceptualnu politiku.

“Izbori za ove savete su održani 1. avgusta ove godine i kao i vaš portal, nastojali smo pratiti šta se na njima dešavalo, a to su pre svega ogromni pritisci koje je vladajuća partija, SNS, i njihovi članovi u javnim institucijama, vršili na nezavisne kandidate. Da podsetim, tada smo takođe komentarisali da su u ovim mesnim zajednicama uvedeni novi statuti koji nezavisnim kandidatima uskraćuju pravo na predlagače njihove kandidature koji bi bili i nezavisni posmatrači na ovim izborima. I to je u osnovi pobede SNS-a na njima”, kaže Branka Ćurčić.

Ona podseća da je to bio slučaj u mnogim mestima u Vojvodini, gde su pritiscima i nemogućnošću kontrole izbora nezavisni kandidati grubo istiskivani iz izbornog procesa na koji bi trebalo da imaju nepovredivo pravo.

“Međutim, situacija koja se trenutno dešava u Magliću i Bačkom Petrovcu, a to je da se umesto konstituisanja novih saveta uvodi poverenik je bez presedana. Iako loš po građane, važeći statut mesnih zajednica u ovim mestima nedvosmisleno propisuje da se izbori za njihove savete moraju raspisati 30 dana pre isteka mandata tekućeg saveta,” kaže Ćurčić.

Ono što je zanimljivo je da i nakon održanih izbora sledi razrešenje tog predsednika i uvođenje poverenika, kaže naša sagovornica. “Time su izbori praktično anulirani. Potpuno je besmisleno tek nakon izbora donositi odluku o razrešenju predsednika prethodnog saveta,” smatra Branka Ćurčić.

Predsednik Skupštine opštine Bački Petrovac Jan Jovankovič za portal „Storyteller“ kaže da je do raspisivanje prevremenih mesnih izbora došlo zbog epidemijske situacije u državi i konretno opštini Bački Petrovac.

“Mandat članovima odbora MZ Bački Petrovac i Maglić sa izbora 2017. trebao je da istekne krajem novembra ove godine. Ove godine smo morali da održimo nove izbore. Zašto smo odlučili da raspišemo i održimo izbore 1. avgusta? Ne moramo da objašnjavamo svetsku pandemijsku situaciju koja traje više od godinu i po dana. U opštini Bački Petrovac imali smo vanrednu situaciju do juna 2021. godine, koja je trajala više od pola godine. S druge strane, dobili smo preporuku viših vlasti da ako izbori za članove Saveta MZ treba da se održe ove godine, da se oni održe u avgustu, kada je pandemija ‘pod kontrolom’. Naša odluka o mesnim zajednicama u opštini Bački Petrovac ne sprečava nas da raspišemo izbore 1. avgusta, jer postavlja samo kasniji termin za raspisivanje izbora. Ti strahovi (da će doći novi talasi korone) bili su opravdani, jer je u Bačkom Petrovcu krajem septembra ponovo proglašena vanredna situacija zbog velikog broja zaraženih osoba i na snazi su druge mere u vezi s tim. Dakle, da rezimiramo sve: odluka o raspisivanju izbora 1. avgusta nije bila standardna, ali se pokazala ispravnom i bila je u skladu sa važećim propisima”, tvrdi Jovankovič.

Branka Ćurčić smatra da o tome da cela situacija ne može da se svede samo na nepoznavanje procedura kojima se reguliše rad mesne samouprave koje šire gledano i jeste jedna od odlika aktuelne vlasti, govori upravo uvođenje poverenika koji će umesto novog saveta obavljati poslove u nadležnosti mesne zajednice.

“Deluje kao da se radi o manipulaciji procedurama zbog nemogućnosti konstituisanja novog saveta nakon održanih izbora. Da savet ne može da se konstituiše, a činili bi ga članovi koalicije na vlasti, SNS i SPS, koji su odneli pobedu na ovim izborima pritiscima na nezavisne kandidate, možda nam govori da postoje unutarkoaliciona ili unutarstranačka trvenja, koja u svakom slučaju štete radu ovih lokalnih i mesnih institucija koje bi trebalo da budu građanske, a ne blokirane usled ovakvih problema”, zaključuje Ćurčić.

(Vladimíra Dorčová Valtnerová, Storyteller / Foto: Pixabay)