Skip to main content

31 NVO traži ostavku Petra Lađevića

Autonomija 16. јун 2008.
2 min čitanja

ladjevic-vr.jpgViše nevladinih organizacija zatražilo je danas neopozivu ostavku direktora Službe za ljudska i manjinska prava Petra Lađevića. U otvorenom pismu koje je potpisala 31 nevladina organizacija, Lađevića su optužili za neprofesionalan rad, kao i za nepoznavanje materije kojom bi trebalo da se bavi.
„Podsećamo da se Služba za ljudska i manjinska prava u toku dvogodišnjeg postojanja nije nijednom oglasila i osudila diskriminaciju, nasilje ili govor mržnje, kao i da se potpuno oglušila na sve apele nevladinog sektora po pitanju izrade opšteg antidiskriminacionog zakona“, navodi se u pismu.
Ocenjuje se da je Lađević u svojim javnim istupima pokazao nepoznavanje međunarodnih konvencija koje je Srbija ratifikovala, kao i nepoznavanje mehanizama za zaštitu ljudskih prava.
„Zbog svega navedenog, zahtevamo od Petra Lađevića da podnese neopozivu ostavku na mesto direktora Službe za ljudska i manjinska prava“, navodi se u pismu.
Zahtev za ostavku Lađevića potpisali su Inicijativa mladih za ljudska prava, Švedski helsinški odbor za ljudska prava, GejStrejt Alijansa, Rekonstrukcija Ženski Fond, Gejten Gayten LGBT, Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji, Tabu – Grupa za afirmaciju različitosti, Vojvođanska mirovna grupa „Reaguj“.
Zahtev su potpisali i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanski fond Panonija, Centar za razvoj civilnog društva, Centar za unapređenje pravnih studija, Regionalni centar za manjine, Asocijacija Duga, Udruženje studenata sa hendikepom, Lambda, Klub žena Hera.
Sa zahtevom su se saglasili i Anti Trafiking Centar, Glas razlike, Komitet pravnika za ljudska prava, Žene u crnom, Humanitarno udruženje Roma, Udruženje žena Peščanik, Ženski prostor, Hora, Mladi pravnici Srbije, Esperanca, Inicijativa za inkluziju VelikiMali, Soopen, Beogradski Ženski Lobi.

(Beta)