Skip to main content

Književnost dobila zamah

Kultura 12. jan 2013.
2 min čitanja

– Priznajem, ponosan sam što je proteklih godina bilo uspešno potpuno otvaranje prema stvaraocima i da smo konkursima podsticali stvaralačku aktivnost, da smo uz raniju gardu stvaralaca uspeli da okupimo mlade, takve koji su većinom bili okupljeni oko časopisa „Hid“, da bi onda objavili svoje knjige i da bi više njih od strane zajednice bili nagrađeni prestižnim priznanjima. Uzvišena je stvar što odrasta jedna književna generacija i da je književno stvaralaštvo dobilo novi zamah – izjavio je na isteku svog mandata direktor i glavni urednik Izdavačkog zavoda „Forum“ Ferenc Nemet, dodavši i da smatra da su konkursi ove izdavačke kuće, sada već ustaljeni, bili od odlučujućeg značaja za te procese.
Odlazeći čelnik ove kuće sa zadovoljstvom konstatuje da je ona prošlu godinu završila sa pozitivnim rezultatima poslovanja, da nema gubitaka, ali da nije smanjena ni njena izdavačka produkcija. –Svojevremeno sam izdavačku kuću preuzeo sa gubicima, ali smo uspeli da postignemo pozitivan bilans i zapravo smo i poslednje godine, opterećene ekonomskom krizom, uspeli da okončamo tako da naša produkcija nije umanjena i da zavod i nadalje vodi svestrana i profesionalna ekipa. Prosek u poslednjih deset godina bio je godišnje objavljivanje 28 naslova. To smo zadržali, odnosno nismo išli ispod 28 –rekao je je Nemet za „Mađar so“.
U vezi sa izdavačkim planovima za ovu godinu, odlazeći čelnik „Foruma“ posebno je, pored ostalog, izdvojio posthumno objavljivanje zbirke pesama Magdolne Danji, nadalje zbirke pesama Kalmana Fehera, Antologije vojvođanskih mađarskih pesama za decu, kao i objavljivanje preostala dva romana po konkursu kuće – Arona Bluma i Marije Vašađi. Pojaviće se, takođe i zbirka eseja Ištvana Nemeta, kao i izabrane novele Eržebet Berček, zbirka studija Janoša Banjaija, kao i značajno zajedničko izdanje „Foruma“ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara – Studijska zbirka časopisa „Hid“, koja će u štampanom i digitalnom obliku na priloženom kompakt disku sažeti sadržaj časopisa od 1934. godine. Takođe, prema rečima Ferenca Nemeta, priprema se i zbirka prevodioca Arpada Vicka pod naslovom „Monstrumi, kućni vilenjaci, vragovi, zlodusi“, koja će na srpskom jeziku čitaocima ponuditi panoramu savremene mađarske proze, u pripremi su i dva izdanja povodom jubileja Kornela Sentelekija, a ove godine trebalo bi da se pojavi i drugo, prošireno izdanje Književnog leksikona autora Lasla Gerolda, kao i Leksikon mađarske književnosti Vojvodine, Baranje i Pomurja i, konačno, i zbirka eseja iz oblasti likovnih umetnosti autora Ota Tolnaija.
Na čelno mesto izdavačke kuće „Forum“ biće izabran novi direktor, odnosno glavni urednik, dok će dosadašnji čelnik Ferenc Nemet po isteku mandata ubuduće biti predavač istorije kulture na subotičkom Učiteljskom fakultetu sa mađarskim nastavnim jezikom.
(Mađar so)