Skip to main content

Katalin Ladik  dobitnica nagrade Sava Šumanović za likovnu umetnost

Kultura 09. мар 2023.
< 1 min čitanja

Konceptualna umetnica, performerka, pesnikinja, glumica...

Konceptualna umetnica, performerka, pesnikinja, glumica Katalin Ladik (1942, Novi Sad) ovogodišnja je dobitnica nagrade “Sava Šumanović” za likovnu umetnost, saopštiio je danas žiri.

Kao neposredan povod za nagradu, žiri je naveo nedavno objavljenu knjigu Katalin Ladik „Mogu li živeti na tvom licu“, zatim za učešće na izložbi “Umetnost bez granice” u Budimpešti, kao i za upravo zatvorenu veliku samostalnu izložbu “Ooooooooo-pus” u Minhenu.

“Odrastajući u Novom Sadu u multietničkom, višejezičnom i multikulturalnom okruženju, njenu stvaralačku maštu u književnosti, u vizuelnoj umetnosti, u zvučnoj poeziji, u radio igrama i u performansima, podsticali su različite kulturne i narodne tradicije”, naveo je žiri.


PROČITAJTE OBAVEZNO I: Katalin Ladik: Golim grudima na falocentričnu stvarnost


Katalin Ladik je bila članica grupe “Bosch+Bosch”, a njeni konceptualni radovi izlagani su u jugoslovenskim galerijama i muzejima te u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, Galeriji Tejt u Londonu, Muzeju Ludvig u Budimpešti.

Izlagala je na velikim manifestacijama poput Međunarodnog festivala zvučne poezije u Amsterdamu, Centru Pompidu u Parizu, u Njujorku i Baltimoru, u Kaselu.

Dobitnica je više značajnih domaćih i internacionalnih nagrada.

Katalin Ladik danas živi i radi u Budimpešti.

Nagradu „Sava Šumanović“ joj je dodelio žiri koji su činili istoričarka umetnosti i likovna kritičarka Svetlana Mladenov, galeristkinja i direktorka Galerije Bel art Vesna Latinović i likovni kritičar Sava Stepanov.

Nagrada će joj biti svečano uručena u petak, 10. marta, u 12 sati u Master centru Novosadskog sajma.

Osnivači Nagrade „Sava Šumanović“ su Art ekspo Novosadskog sajma, Centar za vizuelnu kulturu Zlatno oko i Galerija Bel art.

(Autonomija, foto: Branko Lučić)