Skip to main content

Kanada: Trudeau treći premijerski mandat

Planeta 21. сеп 2021.
2 min čitanja

Iduću kanadsku vladu sastavit će Liberalna stranka Justina Trudeaua kojem će to biti treći premijerski mandat nakon teške kampanje, objavili su kanadski mediji.

Na temelju ovih rezultata izbora, još uvijek privremenih, ipak se ne može reći hoće li premijer predvoditi većinsku ili manjinsku vladu, piše AFP.

U zemlji sa šest vremenskih zona, posljednja birališta su se zatvorila u 19.00 sati (utorak 4.00 sata po srednjoevropskom vremenu) na zapadu, u Britanskoj Kolumbiji, na pacifičkoj obali i u Yukonu.

Premijer na odlasku raspisao je sredinom avgusta prijevremene izbore pokušavajući osvojiti većinu koju je izgubio dvije godine ranije. No još se ne može znati je li pobijedio umjerenog konzervativca Erina O’Toolea koji je uspješno vodio kampanju.

Ankete su još nekoliko sati prije izbora davale podjednake izglede dvjema velikim strankama, oko 31 posto glasova, prenosi Hina.

Justin Trudeau je na izlasku s birališta u Montrealu rekao da je “spokojan”. “Radili smo naporno u ovoj kampanji i Kanađani sada donose važnu odluku”, rekao je za AFP u društvu supruge Sophie Gregoire i djece.

Povratak konzervativaca

Posljednjih dana predizborne utrke pozvao je glasače da mu ukažu povjerenje, rekavši da bi povratak konzervativaca bio vraćanje unazad, napose što se tiče klime.

“Ponosan što danas glasam, učinite i vi isto!”, pozvao je pak Erin O’Toole na Twitteru, objavivši i fotografiju s birališta u pratnji supruge. O’Toole je temeljio kampanju na obećanju da će biti simbol obnove, želeći privući i glasače centra.

Nedugo prije zatvaranja blirališta mjesna glasila su objavila snimke većeg broja glasača koji čekaju u redu ispred birališta u velikim gradovima.

Neki birači ističu način na koji je premijer na odlasku upravljao zdravstvenom krizom u zemlji koja ima jednu od najviših stopa procijepljenosti u svijetu.

“Mislim da je borba s pandemijom najvažnije pitanje ovih izbora. I mislim da ju je premijer dobro vodio”, ocijenila je Kai Anderson (25), koja je glasala u Ottawi, saveznom glavnom gradu.

Oko 27 miliona Kanađana s pravom glasa biralo je 338 zastupnika donjeg doma. Ako nijedna od dviju stranaka koje se još od 1867. izmjenjuju na vlasti ne dobije većinu mjesta u parlamentu, pobjednik će sastaviti manjinsku vladu.

Za to će morati pregovarati s manjim strankama poput Nove demokratske stranke (NPD, ljevica) Jagmeeta Singha koja je u anketama dobivala 20 posto glasova, ili Kvebečkog bloka, separatističke stranke na čelu s Yvesom-Francoisom Blanchetom koja je povratila snagu pred kraj kampanje nakon kanadpolemike o mjestu Quebeca u kanadskoj konfederaciji.

Tu su i Zeleni Annamie Paul čija je poruka o hitnosti rješavanja klimatskog pitanja teško dopirala do birača zbog razjedinjenosti i pada ugleda stranke.

(AJB/Agencije)