Skip to main content

Kampanja Milion potpisa za REKOM počinje u utorak

Građani 24. апр 2011.
2 min čitanja

Koalicija nevladinih organizacija koje se zalaže za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru bivše SFRJ (REKOM) započeće u utorak kampanju prikupljanja milion potpisa građana iz regiona za podršku osnivanju takve komisije.

Početak kampanje „Milion potpisa za REKOM” svečano će biti obeležen 26. aprila u pet minuta do podne, u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Banjaluci, Ljubljani, Prištini, Skoplju i Podgorici. Koalicija za REKOM u saopštenju za javnost navela je da je reč o najvećoj regionalnoj kampanji nevladinih organizacija.

U istovremenoj akciji u osam gradova regiona učestvovaće više od 500 volontera i volonterki, dok će hiljade mladih biti nosioci kampanje prikupljanja potpisa koju će koordinisati Inicijativa mladih za ljudska prava. Kampanja će trajati do 6. juna. Promovisanju kampanje prisustvovaće javne ličnosti koje će nakon akcije dati potpis podrške. Potpisi će se u Srbiji skupljati na štandovima u 30 gradova, ali i u okviru kampanje „od vrata do vrata“, piše u saopštenju.

Koalicija za REKOM okuplja više od 1.500 udruženja i pojedinaca svih nacija i vera sa prostora bivše SFRJ, koji zagovaraju stvaranje nezavisne međudržavne komisije, kao vansudskog istražnog tela koje treba da utvrdi i javno saopšti činjenice o proteklim ratnim zbivanjima, u periodu od 1991. do 2011. godine. Među njima su udruženja žrtava, udruženja nestalih, organizacije veterana, udruženja logoraša, udruženja novinara, manjinskih zajednica, organizacija za ljudska prava.

Deset godina od kraja oružanih sukoba na tlu nekadašnje SFRJ, ni u jednoj od država nije dovršen popis ubijenih u ratu, a više od 15.000 osoba i dalje se vode kao nestale.
Žrtve su marginalizovane, njihovi glasovi se u javnosti retko čuju, a brojevima ubijenih često se manipuliše u političke svrhe, ocenila je Koalicija za REKOM.

Predlog Statuta budućeg REKOM-a, koji je takođe usvojila Koalicija za REKOM, krajem marta u Beogradu, predviđa da komisija ima mandat da organizuje javna slušanja ispovesti žrtava. „Želimo da se konačno čuje glas žrtava i da se na taj način javnost podstakne na saosećanje, poštovanje i solidarnost sa žrtvama iz svih etničkih grupa”, navodi se u saopštenju. Budući REKOM bi u svom završnom izveštaju trebalo da sačini popis ubijenih i nestalih, masovnih grobnica, logora i drugih mesta zatvaranja.

Simbolični potpisi podrške će tokom juna ove godine, zajedno sa Predlogom Statuta REKOM-a, biti predati svim parlamentima u regionu, od kojih će se tražiti osnivanje komisije. Građani mogu potpisati peticiju i na zvaničnom sajtu Koalicije za REKOM, na internetskoj adresi www.zarekom.org.

Inicijativu za osnivanje REKOM-a su dosad podržali predsednici Hrvatske i Srbije, Ivo Josipović i Boris Tadić, Skupština Crne Gore, Evropska komisija i Evropski parlament, kao i brojne javne ličnosti u regionu.

(Autonomija)