Skip to main content

Kalezić: Abazović je obesmislio institucije, Vučić crta nove mape velike Srbije

Jugoslavija 18. сеп 2023.
2 min čitanja

"Velikosrpski nacionalizam, za koji je postojala iluzija da je poražen, ne da nije poražen nego je samo promijenio formu"

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je posebno obesmislio institucije da izgleda kao da ih Crna Gora nikada nije ni imala, kazao je politički analitičar Danilo Kalezić komentarišući prisustvo predsjednika Vlade na mjestu uviđaja u Višem sudu.

Kalezić navodi da će trebati dugo vremena da se obnovi i povrati povjerenje građana u institucionalni sistem Crne Gore.

-Važno je da imamo s pozicije javnosti poziv i pritisak da se slučaj riješi i da neko preuzme odgovornost. Zbog načina djelovanja i političkog ponašanja Abazovića i Adžića, zbog situacije da su u duplom tehničkom mandatu, nije logično za očekivati da oni podnesu bilo kakvu odgovornost, ali je za očekivati od javnosti da pravi pritisak u tom pravcu – rekao je Kalezić u emisiji Pressing na Gradskoj TV.

Demokrate ćute i ne oglašavaju se, kaže Kalezić, o krucijalnom pitanju vlade: ko će vladu podržati i ko će u nju ući.

Objašnjava da su Demokrate izašle sa stavom da ne žele podršku SD-a, Mehmeda Zenke ili nekoga drugo sa liste koalizicije Zajedno, što je pokušaj da se mandataru Milojku Spajiću, ne samo oteža formiranje vlade nego da se proces zaustavi i mandat povjeri nekom drugo, međutim ističe da Spajić ima rješenje.

-Spajić ima rješenje, da podršku za formiranje vlade potraži tamo gdje leži evropska politika u Crnoj Gori, to je koalicija oko DPS-a. Na taj način će država da dobije suštinski proevropsku vladu koja može u nekom kratkom roku da stabilizuje političke prilike i obezbijedi nastavak evropskih integracija”, kazao je Kalezić.

Kalezić ocjenjuje da je proces formiranja vlade kompromitovan, a način na koji se vode pregovori podsjeća na dječiju igru ne na ozbiljnu državnu politiku, napominje i da je važno imati eksplicitan stav najjače i najveće opozicione partije koja je trasirala put tri decenije.

Vučić, kaže on, crta nove mape velike Srbije.

-Vučić s nastojanjem da se opstruiše formiranje Spajićeve vlade koristi opasan narativ, a taj narativ je da ‘nema Srba u vladi’. Kada sve to stavite u kontekst s njegovim govorom iz Niša, vidite da velikosrpski nacionalizam, za koji je postojala iluzija da je poražen, ne da nije poražen nego je samo promijenio formu i aktivniji je više nego ikad – ističe Kalezić.

Peticiju za tragičan slučaj na Cetinju su trebale da pokrenu institucije, međutim kako kaže ništa od toga se nije desilo i to čeka stabilnija i povljnija vremena, posebno u političkom smislu.

(Pobjeda, Foto: Gradski portal)