Skip to main content

Kalcedonija u Somboru počinje obuku radnika

Autonomija 03. мај 2008.
1 min čitanja

SomborU trening centru italijanske firme Kalcedonija u Somboru za nekoliko dana počeće obuka prve grupe radnika, najavio je danas ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić. Ti radnici obučavaće se za rad u budućoj fabrici miderskog programa koju će Kalcedonija otvoriti u u Somboru, rečeno je prilikom razgovora direktora Kalcedonije za jugoistočnu Evropu Dubravka Hoića i ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića.
„U Somboru ima oko 7.000 nezaposlenih sa srednjom ili nižom stručnom spremom i neki od njih imaće priliku da dobiju posao u novoj fabrici i zbog toga je ta investicija vrlo važna za Sombor“, rekao je Dinkić prilikom obilaska trening centra. On je poručio da lokalne vlasti moraju biti brže pri izdavanju potrebnih dozvola.
„Ova fabrika bi verovatno već bila pokrivena ili pred kraj izgradnje da su lokalne vlasti bile ažurnije pri izdavanju dozvola“, kazao je Dinkić.
Gradnja pogona za proizvodnju miderskog programa površine 12.000 kvadratnih metara počeće kada se obezbede sve potrebne dozvole za gradnju. U tom pogonu radiće 400 radnika. Plan Kalcedonije je i gradnja fabrike ženskih čarapa u kojoj će posao dobiti još 400 radnika. Kalcedonija je polovinom prošle godine od opštine Sombor zakupila 10 hektara zemljišta u industrijskoj zoni.
Hoić je rekao da će ulaganja u proizvodnju u Somboru dostići 20 miliona evra.
Kalcedonija je italijanska firma osnovana 1987. godine. Proizvodi ženski veš, čarape i kupaće kostime. Osim u Italiji proizvodni pogoni postoje i u Rumuniji, Bugarskoj, Hrvatskoj i Šri Lanki.

(Beta)