Skip to main content

Pastor: Kritičari personalne autonomije nisu pročitali naš program

Autonomija 03. мај 2008.
2 min čitanja

Ištvan PastorLider SVM-a Ištvan Pastor kaže da kritičari koncepta personalne autonomije Mađarske koalicije nisu ni pročitali taj program, niti su se udubili u njegove ideje.
Pastor je u intervjuu „Dnevniku“ rekao da je ideja tog predizbornog dokumenta stvaranje regije na teritoriji Vojvodine, koja bi bila „samo jedna od mnogih u procesu regionalizacije Srbije“. Ta regija bi, prema njegovim rečima, samostalno rešavala pitanja u vezi sa razvojem infrastrukture, privrede, poljoprivrede, putne mreže, kao i mnoga druga pitanja.
„Danas imate situaciju da svaka opština sebe doživljava tako kao da se na njenoj granici završava svet. Mi se zalažemo za mnoštvo regija u Srbiji, od kojih bi jedna bila i ova sa mađarskom samoupravom i ono što tražimo nije oblik izolacije, već neki budući oblik bitisanja i razvoja u tako regionalizovanoj Srbiji“, naveo je on.
Pastor je ocenio da je odnos prema manjinama u Srbiji danas bolji nego pre nekoliko godina, ali je naveo da se u srpskoj politici o manjinama i dalje često govori kao o raritetu „i nekakvim malim Mađarima, Hrvatima ili Bunjevcima, koje treba potapšati po ramenu i rešavati njihova pitanja umesto njih samih“.
Lider SVM kaže da se rešavanju manjinskih problema još nije sistemski pristupilo i da Srbiji i dalje nedostaje zakon o nacionalnim savetima, kao i potpuno sprovođenje pozitivne diskriminacije.
„To se i sada dokazalo, kada su, u jeku kampanje, manjinama oduzeta stečena prava i od nas je ponovo zatraženo da prikupimo svih 10.000 potpisa za izbornu listu. A sve to govori da postoji poprilično veliki nesklad između onoga što se proklamuje i onoga što je naš svakodnevni život“, kazao je on.
Pastor je rekao da je Mađarskoj koaliciji trenutno najbliskija koalicija oko Demokratske stranke, ali je naveo da to „ne znači da se ne može sarađivati sa svima ostalima na političkoj sceni“.

(Beta)