Skip to main content

Juratović: Vučić je ovim izborima definitivno izgubio svaki kredibilitet

Jugoslavija 29. dec 2023.
2 min čitanja

"Treba dalje pregovore sa EU staviti na led, onoliko dugo dok Srbija ne ispuni Kopenhagenske kriterijume i jasno s time i dalju finansijsku pomoć"

Nemačka je pouzdan partner Srbije, ali sa ovakvom političkom postavom dalje sarađivati je, iz njenog ugla i ugla Evrope i sveta, gotovo nemoguće, izjavio je danas poslanik Bundestaga Josip Juratović.

Juratović je u intervjuu za list Nova izjavio da izborne neregularnosti kakve su viđene u Srbiji na poslednjim parlamentarnim i lokalnim izborima, nije video u svojih pet mandata i da treba insistirati na ponavljanju izbora.

„(Predsednik Srbije Aleksandar) Vučić je ovim izborima definitivno izgubio svaki kredibilitet ne samo u EU i na zapadu, već i u globalnim razmerama. Čovek koji na takav način vodi politiku i jednu zemlju, ne može biti pouzdan partner ni za koga“, navodi on.

Komentarišući nerede koji su izbili 24. decembra ispred Skupštine grada Beograda, Juratović je rekao da ga ne bi čudilo da se namerno provocira policija od strane onih koji žele te demonstracije u očima javnosti pretvoriti u haos, kako bi stvorili što ružniju sliku o demonstrantima.

„Ja sam dugo mišljenja da treba dalju saradnju sa Srbijom isključivo voditi preko državnih institucija. Dakle, sa Vladom, ministarstvima i parlamentom, umesto s jednim čovekom. Osim toga, treba dalje pregovore sa EU staviti na led, onoliko dugo dok Srbija ne ispuni Kopenhagenske kriterijume i jasno s time i dalju finansijsku pomoć“, navodi on.

Poslanik dodaje da međunarodna zajednica želi jaku i politički stabilnu Srbiju, što moguće kako navodi, samo na temeljima demokratskih vrednosti, „koje su u Srbiji vidno narušene“.

„Prvo, zašto čestitati (izbornu pobedu predsedniku Srbije) Aleksandru Vučiću? Pa on uopšte nije bio kandidat za bilo šta, već je zloupotrebio prevremene izbore za svoj politički opstanak. Drugo, načinom na koji vodi državu, a pogotovo u pogledu ove kampanje, niko osim najvećih autokrata ne može poštovati njegovu politiku“, odgovorio je Juratović.

On je dodao i da je međunarodna zajednica toliko izigrana politikom više lica Vučića, da s njim niko više ozbiljno ni na istoku, a pogotovo ne na zapadu, ne računa.

„Ovakva brutalna izborna kampanja je do sada bila neviđena. Osim toga, do sada je bio problem i to što opozicija nije spretno nastupila i nije imala tako odlučnu podršku naroda kao sada“, kazao je polanik Bundestaga.

Juratović je zaključio da se demokratski sistem Evrope brani i na zapadnom Balkanu te da svaki ustupak autokratskim organizacijama kriminala i politike šteti verodostojnosti EU i demokratskim strukturama na obe strane.

(Beta, Foto: N1)