Skip to main content

Tramp skinut sa glasačkog listića i u američkoj saveznoj državi Mejn

Planeta 29. dec 2023.
< 1 min čitanja

"Tramp nije kvalifikovan zbog svojih postupaka koji su doveli do pobune na Kapitolu hilu 2021 godine"

Nakon što je to uradila američka savezna država Kolorado, ime bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa skinuto je sa glasačkog listića i u državi Mejn.

Državna sekretarka države Mejn Šena Belouz uklonila je Trampa sa predsedničkih izbora u toj državi prema klauzuli o pobuni u američkom Ustavu.

Odluka je usledila posle decembarske presude Vrhovnog suda u Koloradu kojom je Trampa izbacio sa glasačkih listića.

Obe odluke su istorijske. Sud u Koloradu bio je prvi sud koji je na predsedničkog kandidata primenio retko korišćenu ustavnu zabranu protiv onih koji su „učestvovali u pobuni“.

Belouz je prva zvaničnica koja je jednostrano izbacila predsedničkog kandidata sa glasačkog listića prema toj odredbi.

Državna sekretarka rekla je da Tramp nije kvalifikovan zbog svojih postupaka koji su doveli do pobune na Kapitolu hilu 2021 godine.

Ali obe odluke su na čekanju dok traje pravni proces. To znači da Tramp ostaje na glasačkim listićima u Koloradu i Mejnu i da je njegova politička sudbina sada u rukama Vrhovnog suda SAD.

Belouz je demokrata, bivši šef ogranka američke unije za građanske slobode u Mejnu, i često kritikuje Trampa na društvenim mrežama.

Trampovi advokati zatražili su od nje da se povuče iz slučaja jer u objavama na društvenim mrežama napad na američki Kapitol 6. januara naziva „pobunom“.

Ona je to odbila, rekavši da ne odlučuje na osnovu ličnog mišljenja. Belouz kaže da je Tramp „tokom nekoliko meseci, a kulminiralo je 6. januara 2021. godine, koristio lažnu priču o izbornoj prevari da rasplamsa svoje pristalice i usmeri ih na Kapitol“.

Dodala je da je njena dužnost da poštuje izborne zakone u svojoj državi i da se nada da će „Vrhovni sud rešiti ovo pitanje širom zemlje“.

(Beta/AP, Karikatura: STUPS)