Skip to main content

Juratović: EU mora jasno reći da ne pregovara, nego postavlja uslove za članstvo

Jugoslavija 12. apr 2022.
3 min čitanja

"Imamo jednog Orbana, ne treba nam još šest takvih"

Poslanik nemačkog Bundestaga Josip Juratović izjavio je da nova nemačka vlada želi jačanje demokratije i prema unutra, u Evropskoj uniji, ali i prema spolja, a to se odnosi i na Zapadni Balkan.

Naš pristup sa novom vladom je veći angažman na jačanju demokratije, kroz civilna društva, ali i kroz sve demokratske strukture, koje postoje u svim strankama, ali ne mogu da se probiju jer su njihove stranke autokratske, rekao je Juratović na predavanju Nova politika SR Nemačke u jugoistočnoj Europi.

Juratović je u svom predavanju, u organizaciji Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, zamerio prethodnoj nemačkoj vladi da je na Zapadnom Balkanu isuviše pratila politiku “stabilokratiju”, a premalo politiku prave demokratije.

EU mora iskreno reći da ona ne pregovara, nego da postavlja uslove za članstvo, a Zapadni Balkan mora dati odogovor da li to želi, rekao je Juratović, poslanik vladajuće Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD).

Deo zemalja u EU smatra da su u Uniji najvažniji mir i stailnost, ali ona, kako je rekao, nije samo to nego počiva na demokratskim vrednostima kojima se može zahvaliti preko 70 godina mira, i pre svega je projekt mira koji se temelji na demokratskim vrednostima i ljudskim pravima.

Kada je reč o Zapadnom Balkanu, Evropska unija, prema njegovim rečima, mora jasno da kaže da li želi te države u svom članstvu. Mi Zapadnom Balkanu 19 godina govorimo imate perspektivu, a onda dođu iz Brisela pa se napravi “teatar”. Jako bitno da se i Slovenija i Hrvatska malo više angažuju, rekao je Juratović u Ljubljani.

On je ocenio da je samit EU i Zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja, u vreme slovenačkog predsedavanja EU, bio prava “katastrofa”, pošto nisu ništa rekli o perspektivi, nego prikupili novac kojima su nagradili autokrate.

Moramo imati proaktivni politički angažman za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i za proširenje EU, rekao je Juratović.

Moramo prestati pričati diplomatske priče, gde su naše mogućnosti a gde ne, rekao je Juroatović, dodajući da ga i Berlinski proces podseća na “sve slabiji putujući cirkus”. Putuju od jednog mesta do drugug, dođu svi lideri, odu kući, pokupe neki novac, ali niko ništa ne kontroliše. Jedna te ista priče, svi se slikaju i svi se slažu, rekao je Juratović.

On je kao primer naveo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji održi lep govor, a onda se vrati Beograd i govori nešto potpuno drugačije, ali je dodao i da Vučić svakako nije jedini.

Sad su stvorili Open Balkan, i to je fino, ali ja se pitam šta ste deset godina radili sa Ceftom, to je ista stvar, a niste je sprovodili, rekao je Juratović.

Ne želimo protektorat, ali onda morate 90 odsto posla sami uraditi. Ne možete u EU ako ne verujete prvom susedu. Imamo jednog (premijera Mađarske Viktora) Orbana, ne treba nam još šest takvih, rekao je Juratović.

Naglasio je da je pomoć bitna, ali da je treba usloviti demokratskim procesima i jačanjem institucija. Ne po sistemu bič i šargarepa, što je “bezobrazluk”, ali ne treba ni finansirati postojeće stanje i na tom planu će se nova nemačka vlada jače angažovati, ako treba i sankcijama, rekao je Juratović. On je dodajo da misli da je EU potrebna jača stragija za Zapadni Balkan.

Dodao je i da sankcije imaju neko opravdanje, ali da se procesi moraju sprovoditi u zemlji i da je prvo pitanje koje postavi u nekoj zemlji regiona kada je zadnji put bilo neko suđenje političarima za korupciju. Sankcije su jedna mogućnost, ali nisu rešenje, primenjujte zakone koji postoje, rekao je nemački poslanik.

Moramo biti iskreni i reći šta želimo, ali ne i raditi vaš posao, rekao je Juratović.

Juratović je naglasio i da treba biti fer i otvoriti pristupne pregovore sa svim državama Zapadnog Balkana, navodeći da je posebno zanimljiv odnos prema Severnoj Makedonij i Albaniji, koje su davno ispunile sve uslove.

Severna Makedonija je, kako je naglasio, sve uradila, a onda dođu Bugari i kažu ne može. Ne može jedna bugarska stranka koja se boji da će izgubiti vlast da kroji sudbinu cele jedne države, rekao Juratović, naglašavajući da je Severna Makedonija postala lakmus test za EU.

Zamerio je i predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen da sad govori o eventualnom ubrzanom prijemu Ukrajine, a da je zaboravila Zapadni Balkan.

Josip Juratovič bio je dugo godina istaknuti sindikalni aktivista u Nemačkoj, a od 2005. je član Bundestaga. Bio je predsednik parlamentarne grupe za Jugoistočnu Evropu, a sada je član odbora za evropske poslove.

(Euractiv.rs, foto: N1)