Skip to main content

Crna Gora ponovo od Srbije traži izručenje Svetozara Marovića

Info 12. апр 2022.
2 min čitanja

"Oglušavanje o navedenim zahtjevima onemogućava punu primjenu Evropske konvencije o ekstradiciji i Bilateralnog ugovora"

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore u utorak je ponovo uputilo urgenciju Ministarstvu pravde Srbije u vezi s molbom za izručenje Svetozara Marovića.

Marović, nekadašnji visoki funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića i posljednji predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore, nalazi se na objavljenom spisku američkog Ministarstva finansija koje je uvelo sankcije za djela korupcije, a kojima je obuhvaćeno sedam osoba sa Zapadnog Balkana.

Osuđen je 2016. godine zbog višemilionskih malverzacija u Budvi dok je ta partija bila na vlasti.

Marović je uhapšen u decembru 2015. godine, a u maju sljedeće godine je pušten iz pritvora, nakon što je priznao krivicu.

Nakon toga je otišao u Beograd, a Crnoj Gori do danas nije izručen i pored raspisane potjernice.

Marovićev sin Miloš također je osuđen kao član kriminalne grupe na 11 mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 385.000 eura.

No, ubrzo su obojica napustili Crnu Goru, koja je 2017. godine raspisala potjernicu za njima, zbog izdržavanja zatvorske kazne.

Više puta obnavljana molba

Kako je u utorak saopćeno iz Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore, presedan je da se zahtjev za izručenje ponavlja u periodu kraćem od pola godine, posebno imajući u vidu da je molba s urgencijama više puta obnavljana i da nije dobijen odgovor.

“Što posebno čudi, jer se međunarodna saradnja u krivičnim stvarima sa Srbijom u ostalim predmetima odvija u duhu kvalitetne, pravovremene i efikasne saradnje”, navodi se u saopćenju.

Kako su naveli, oglušavanje o navedenim zahtjevima onemogućava punu primjenu Evropske konvencije o ekstradiciji i Bilateralnog ugovora između Crne Gore i Srbije o izručenju.

“Potreba zaštite javnog interesa, vladavine prava i međunarodnog prava podržava odluka Ministarstava finansija i vanjskih poslova SAD-a, koji su uveli ekonomske sankcije Maroviću, označenom kao akteru koji ugrožava regionalnu stabilnost kroz korupciju, kriminalne aktivnosti i destabilizaciju“, saopćeno je iz Podgorice.

(Al Jazeera, foto: Portal Analitika)