Skip to main content

Juratović: Ako se nastavi ovakva politika, Crna Gora ide ka međunarodnoj izolaciji

Jugoslavija 18. дец 2022.
2 min čitanja

Poslanik Bundestaga Josip Juratović smatra da politička i institucionalna kriza koja je zahvatila Crnu Goru zasigurno šteti njenom putu u EU jer, kako kaže, Evropska unija nije nikada do sada poslala tako oštru i izričitu poruku kao što je poslala Crnoj Gori.

U razgovoru za Pobjedu Juratović je kazao da bi politički akteri u zemlji trebali ozbiljno razmisliti nakon ovakve poruke te se posvetiti i koncentrisati na stvaranje konsenzusa odnosno distancirati se, kako kaže, od bilo kakvog djelovanja i donošenja zakona koji bi mogli produbiti krizu koja potkopava demokratske institucije.

„Neshvatljivo je da zemlja poput Crne Gore, koja je jako puno uradila na svom putu u EU, trenutno ima političko vođstvo koje je pokušava udaljiti od EU i sve to zamijeniti ideološkim floskulama a čiju cijenu će najviše platiti građani Crne Gore. Jedino realno rješenje je da se odblokira Ustavni sud a zatim da se omoguće novi izbori, da konačno oni koji zaista imaju legitimitet građana vode državu u naredne četiri godine, u normalnim uslovima, a ne u stanju krize. Ako se nastavi ovakav trend političkih događanja zasigurno će Crnu Goru gurnuti u međunarodnu izolaciju“, naveo je sagovornik.

Upitan kakva će biti reakcija Brisela imajući u vidu da uprkos svim porukama i kritikama ne postoji volja da se kriza u zemlji riješi, Juratović kaže da su posljednje dvije godine obilježene blokadom na evropskom putu.

„Crna Gora je najdalje odmakla na eurointegracijskom putu u regiji i otvorila sva poglavlja, te gotovo 80 odsto građana Crne Gore podržava ulazak zemlje u EU, znači volja i trud su prisutni. Međutim, posljednje dvije godine obilježila je politička blokada na unutrašnjem planu i politička stagnacija na evropskom putu, očigledno uzrokovana uticajem Rusije da destabilizuje region, što je evidentno u političkim proruskim strukturama u Crnoj Gori koje rade sve kako bi zaustavile Crnu Goru na njenom putu u EU„, stav je sagovornika Pobjede.

On podsjeća i da je vladi Dritana Abazovića izglasano nepovjerenje prije nekoliko mjeseci, pa bi, kako kaže, sasvim logično bilo da se pristupi novim izborima.

„Vladajuća struktura koja ne poštuje Ustav svoje zemlje i dovodi ju u ustavnu krizu zasigurno ne može da ne dobije teške kritike od strane EU. Zemlji koja ignoriše pozive EU da slijede mišljenja Venecijanske komisije da se Zakon ne usvaja, jer se njime mijenjaju odredbe Ustava zasigurno nema mjesta među demokratskim zemljama. EU oko toga ne izražava političku procjenu kako ublažava premijer Abazović nego daje jasno do znanja da oko nepoštivanja Ustava nema uopšte rasprava, a to su i pokazali otkazivanjem POSP-a u Strazburu“, istakao je Juratović.

Aktuelnoj vladi, kako je rekao, mora biti jasno da nepoštovanje demokratskih načela je neprihvatljivo ne samo za članice koje su na putu u EU nego i za sve članice EU.

„Pa tako npr. Mađarskoj kojoj je u nadolazećem proračunu do 2027. godine od predviđenih preko 30 uskraćeno 11 milijardi eura zbog nepoštovanja demokratskih načela. EU je tu jasnog stava, ko ne želi raditi po demokratskim principima mora snositi i odgovornost. Nažalost, to uvijek bude narod koji bira takve dužnosnike“, zaključio je Juratović.

(Pobjeda, Foto: N1)