Skip to main content

Jovanović: Presuda za paljenje kuće je vesnik slobode medija u Srbiji

Građani 23. feb 2021.
2 min čitanja

Novinar portala Žig Info Milan Jovanović izjavio je danas da je kazna bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću zbog paljenja njegove kuće “vesnik slobode medija u Srbiji”.

“Prihvatam da budem žrtva ako to pomaže mlađim kolegama da rade i dalje časno, u boljim uslovima i bez strepnje”, izjavio je Jovanović ispred Palate pravde.

Prema njegovim rečima, ko zna kako bi se razrešio taj slučaj da on nije bio u centru pažnje novinara Srbije i Evrope.

On je istakao da je veoma zahvalan novinarima na podršci koju su mu pružali, kao i donatorima koji su pomogli da obnovi kuću.

Kako je rekao, da nije bilo toga možda bi završio negde ispod mosta.

On je rekao da Simonovića u tom postupku nije zaštitila partijska knjižica Srpske napredne stranke, ali da treba sačekati drugostepeni postupak i da li će kazna biti potvrđena.

Jovanović je rekao da u svojim izjavama posle glavnih pretresa nije rekao da je Simonović zaštićen u tom postupku, kako je to mislio sudija Slavko Žugić, što je imao za primedbu kada je saopštavao presudu.

“Nisam mislio da je zaštićen u ovom postupku, već ranije, kada sam podnosio brojne krivične prijave za malverzacije protiv Simonovića ali one nisu procesuirane, već su ostale negde u fioci”, rekao je on.

Nekadašnji predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović osuđen je danas prvostepeno na četiri godine i tri meseca zatvora jer je sud utvrdio da je naručilac paljenja kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića.

Na istu kaznu osuđen je kao neposredni izvršilac i Aleksandar Marinković koji je u bekstvu, a za kojeg je sud utvrdio da je bacio molotovljev koktel u garažu Jovanovićeve kuće.

Na četiri godine osuđen je Vladimir Mihailović, u to vreme aktivni policajac, koji je kao posrednik pronašao izvršioca tog dela.

NUNS i Radna grupa za bezbednost novinara pozdravili presudu Simonoviću

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić izjavio je danas da bi trebalo pojačati kazne prvostepeno osuđenima u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, i da je on “pobednik” jer je pokazao kako treba biti novinar.

Bodrožić je novinarima ispred Palate pravde rekao da je Jovanović “odbranio” profesiju novinara iako je penzionisani policajac, za razliku od nekih koji su, kako je dodao, završili škole a postavljaju naručena pitanja.

On je rekao da se nada da će biti rešen i slučaj novinara portala Žig info Željka Matorčevića, koji se desio mesec dana pre nego što je zapaljena kuća Jovanoviću.

Predsednik Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić rekao da je ova presuda “najviše što se moglo u ovom trenutku”.

“Možemo biti zadovoljni iako će svi reći da je mogla biti i stroža kazna”, rekao je Matić.

On je rekao i da je postignut “netipičan uspeh za ovakve slučajeve” navodeći da su policija i tužilaštvo brzo rasvetlili događaj, da je brzo napisana optužnica i počelo suđenje.

“Jedan od heroja je sudija Slavko Žugić koji se izborio sa opstrukcijom odbrane”, rekao je Matić.

(Beta, foto: N1)