Skip to main content

Jovanović: LDP neće rat sa Tadićem

Vojvodina 05. феб 2012.
< 1 min čitanja

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da ta stranka „neće naći svoju sreću u ratu“ sa Demokratskom strankom (DS) i sa njenim liderom Borisom Tadićem.

„LDP u Vojvodini želi partnerstvo sa manjinskim i regionalnim strankama, kao i sa DS, kako bismo od Vojvodine mogli da napravimo tvrđavu moderne Srbije i krenuti u modernizaciju same Srbije, rekao je Jovanović na osnivačkoj skupštini Pokrajinskog odbora LDP-a.

Prema njegovim rečima, Vojvodina treba da bude tačka otpora i da se potom ta energija proširi Srbijom, pošto je „Evropska orijentacija Srbije očuvana u Vojvodini“. „Vojvodina je u startu osuđena na neuspeh ako se nastavi antagonizacija između Srbije i Vojvodine. Vojvođani, ako želite slobodnu Vojvodinu, moramo prvo osloboditi Srbiju“, poručio je Jovanović.

Novi predsednik Pokrajinskog odbora LDP-a Dušan Mijić rekao je da je Srbiji potreban novi ustav, jer je postojeći „nelegitiman“. „Ako je Vojvodina autonomna pokrajina, onda nema nikakvog smisla da Skupština Srbije potvrđuje najviši akt pokrajine, to je poniženje koje Vojvodina ne može više da trpi“, rekao je Mijić.

Predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać rekao je da stav da izbori nemaju smisla zapravo ide u prilog onima koji su na vlasti i onima koji ne žele promene. On je ocenio da je Vojvodina i danas obespravljena i dodao da status pokrajine mora da se promeni uz pomoć prijatelja koje ima u Srbiji.

Akademik Julijan Tamaš rekao je da građani Vojvodine nemaju mogućnost da odlučuju o svojoj sudbini i ocenio da je Srbiji i Vojvodini potreban preokret. „Koža je starija od košulje. Naša koža je Vojvodina a nemamo ništa ni protiv košulje u kojoj smo, to jest protiv Srbije. Samo, Vojvodina ne može biti unutrašnja kolonija Srbije“, poručio je Tamaš.

Na skupštini su bili i predstavnici Srpskog pokreta obnove i Demokratske stranke.

(Beta)