Skip to main content

Još uvek ništa od osnivanja Hrvatskog obrazovno-vaspitnog centra u Subotici

Lokalne samouprave 20. jan 2020.
< 1 min čitanja

Iako je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine 2018. godine osnovao radnu grupu za osnivanje Hrvatskog obrazovno-vaspitnog centra u Subotici koji bi na jednom mestu trebalo da objedini vrtić, osnovnu i srednju školu, do danas nije urađeno ništa po tom pitanju, piše nedeljnik na hrvatskom jeziku Hrvatska rijeć iz Subotice.

Resorni pokrajinski sekretar Mihalj Njilaš rekao je da je materijal predat sektretarijatu Pokrajinske vlade, gde se nalazi “u fazi pripreme” radi usvajanja na jednoj od narednih sednica, nakon čega će biti upućen Skupštini Vojvodine na usvajanje.

Iz Gradske uprave Subotice su naveli da za osnivanje tog centra nedostaje temeljno sprovedena anketa o zainteresovanosti roditelja čija bi deca trebalo da pohađaju taj obrazovni centar.

Predsednica Hrvatskog nacionalnog veća Jasna Vojnić kazala je da je anketa urađena i dostavljena Gradu.

Na pitanje kako komentariše navode iz Gradske uprave da bi osnivanje takvog centra u sebi imalo i elemente segregacije, Jasna Vojnić je odgovorila pitanjem zašto se tako onda ne posmatraju i mađarska gimnazija u Subotici, slovačka gimnazija u Bačlkom Petrovcu ili Srpska pravoslavna gimnazija u Zagrebu.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), odbornik u Skupštini grada Subotice i poslanik u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov ocenio je da je u ovom slučaju na delu “više nego očit vid diskriminacije hrvatske zajednice u Subotici”, zbog čega su odbornici DSHV-a i napustili poslednje skupštinsko zasedanje Grada Subotice.

(Autonomija)