Skip to main content

Jobik podržava Pokret mađarske nade

Vojvodina 24. апр 2012.
2 min čitanja

Predsednik ultradesničarske stranke Jobik iz Mađarske Gabor Vona učestvovaće na završnoj predizbornoj konvenciji stranke Pokret mađarske nade iz Vojvodine, najavio je poslanik Jobika Ištvan Savai.

Savai je na predizbornom skupu Pokreta mađarske nade u Sentir rekao da Jobik podržava ciljeve te stranke, prenosi današnji novosadski Mađar so (Magyar szo).

On je ocenio da su i u Vojvodini „potrebne radikalne promene”, a predsednik Pokreta mađarske nade Balint Laslo rekao je da njegova partija „počiva na sasvim drugim temeljima” od dosad postojećih vojvođanskih mađarskih stranaka.

Pokret mađarske nade nastupa samostalno na pokrajinskim izborima, kao i na izborima u pojedinim vojvođanskim gradovima i opštinama.

Puni naziv stranke Jobik je Pokret za bolju Mađarsku.

DSVM sam na pokrajinskim i lokalnim izborima

Demokratska stranka vojvođanskih Mađara (DSVM) nastupiće samostalno na lokalnim i pokrajinskim izborima u četiri opštine, a neće imati kandidate na republičkim parlamentarnim izborima, izjavio je potpredsednik te stranke i gradonačelnik Temerina Andraš Gustonj.

DSVM će imati kandidate na lokalnim i pokrajinskim listama u Subotici, Bačkoj Topoli, Bečeju i u Temerinu, precizirao je Gustonj, a prenosi informativni portal „Vojvodina danas” (www.vajma.info).

Objasnio je da njegova stranka ne želi da se usprotivi odluci mađarske vlade Viktora Orbana, koja je otvoreno podržala Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na izborima.

“Bez obzira što je DSVM od svog osnivanja direktno podržavala Viktora Orbana i njegovu stranku Fides, a sada su Orban i Fides otvoreno stali pored SVM-a, nećemo se usprotiviti Orbanu i to je glavni razlog što DSVM nema kandidate na republičkim parlamentarnim izborima”, kazao je Gustonj.

Dodao je da je DSVM na taj način ostavio SVM-u mogućnost da se na republičkim izborima „takmiči kako ume na najbolji način”.

Najveća manjinska partija u Srbiji, SVM, nastupiće samostalno na svim izbornim nivoima, a predsednik te partije Ištvan Pastor kandidovao se i na predsedničkim izborima.

Samostalno će na pokrajinskim i lokalnim izborima nastupiti i stranka Pokret mađarske nade, koju je podržala ultradesničarska parlamentarna stranka iz Mađarske Jobik.

U koaliciji manjinskih stranaka „Sve zajedno” na lokalnim, pokrajinskim i republičkim izborima nastupiće Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara i Građanski savez Mađara.

(Beta/Autonomija)