Skip to main content

Jo Horti: Dramatičan trend iseljavanja Mađara iz Vojvodine

Aktuelno 16. nov 2016.
< 1 min čitanja

Članica Nacionalnog saveta Mađara Livija Jo Horti iz opozicionog Mađarskog pokreta zatražila je od tog tela da sprovede istraživanje o iseljavanju Mađara iz Vojvodine i navela da se oni ubrzano iseljavaju, još drastičnijim tempom nego devedesetih godina 20. veka.

Livija Jo Horti je na sednici Nacionalnog saveta Mađara u Subotici kazala da broj Mađara u Vojvodini opada za 12 dnevno u proseku i dodala da je to još drastičnoji trend nego devedesetih godina, preneo je portal Vojvodina danas.

Ona je podsetila da je zbog iseljavanja stalno pod znakom pitanja otvaranje mađarskih odeljenja u školama.

Većina u Nacionalnom savetu Mađara, koju čine članovi iz Saveza vojvođanskih Mađara, nije prihvatila predlog osmoro opozicionih članova da to telo sprovede istraživanje o iseljavanju Mađara.

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Jene Hajnal rekao je da su u toku četiri istraživanja, a da je naručilac državni sekretarijat za nacionalnu politiku pri kancelariji mađarskog premijera.

Hajnal je naveo da cilj Nacionalnog saveta Mađara nije da istražuje razmere iseljavanja, već ohrabrivanje ostanka i povratka mladih i najavio da će rezultati istraživanja biti prezentovani najkasnije u prvom kvartalu sledeće godine.

Livija Jo Horti je zatražila i podatke o kretanju tiraža lista Mađar so, čiji je osnivač Nacionalni savet Mađara, i navela da je nakon otpuštanja osam zaposlenih, u proteklih mesec dana list svojom voljom napustilo još petoro novinara.

(Autonomija)