Skip to main content

Ješić: Promenom pravilnika o nivou aflatoksina biće ugrožen domaći izvoz

Aktuelno 07. okt 2015.
< 1 min čitanja

Bivši pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je danas da ne razume predlog da se dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku promeni na 0,25 mikrograma po kilogramu, umesto sadašnjih 0,05, i dodao da za to ne postoje stručni razlozi, kao i da to može ozbiljno da ugrozi srpski izvoz.

“Ne razumem zašto bi se to uradilo. Prema monitorinzima, ne postoji opasnost od povećanja nivoa aflatoksina, jer je kukuruz dobar i daleko je bolji od onoga iz 2012. godine”, rekao je Ješić za Autonomiju.

Dodao je da sve i da postoje drugačija saznanja, ne treba menjati pravilnik, već treba uzeti prošlogodišnji kukuruz iz robnih rezervi koji je odličnog kvaliteta, pomešati ga sa ovogodišnjim i tako umanjiti navodni nivo štetnih materija.

Ješić je rekao da bi promena pravilnika o dozvoljenom nivou aflatosina mogla da ugrozi izvoz mleka i mlečnih proizvoda iz Srbije na tržište CEFTA, EU i Rusije, koja takođe ima usklađen pravilnik sa pravilnikom EU.

Stručna Radna grupa Vlade Srbije predložila da dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku bude bude 0,25 mikrograma po kilogramu, a ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković kazala je da je taj predlog donet na osnovu stručnog mišljenja vodećih institucija u oblasti zdravlja i bezbednosti hrane.

Ministarka je kazala da je mleko i sa tim novim nivoom aflatoksina “apsolutno zdravstveno bezbedno”.

(Autonomija)