Skip to main content

JELENA DIKOVIĆ: Čemu tolika mržnja, Porfirije?

Stav 16. maj 2023.
2 min čitanja

"Kao neko ko je na čelu institucije kojoj i dalje veruje veliki broj građana i građanki Srbije, Porfirije bi trebalo da bude pun razumevanja prema jednoj od najugroženijih grupa u našoj zemlji – ženama"

Ako je pokojni patrijarh Pavle podsticao žensku potčinjenost muškarcima i crkvi, zašto bi onda nekoga čudilo pljuvanje po ženama aktuelnog patrijarha Porfirija?

“Plakao bih, vrištao bih od muke, kad vidim jadnicu koja menja teze, pa kaže – a zašto nisu brinuli se o ženama, žene su ugrožene. Pa jesu ugrožene, svi smo ugroženi od tebe bre bedo jedna”, samo su neke od mizoginih reči Porfirija, koje se mogu čuti u snimku koji se nedavno pojavio na društvenim mrežama.

Kao neko ko je na čelu institucije kojoj i dalje veruje veliki broj građana i građanki Srbije, Porfirije bi trebalo da bude pun razumevanja prema jednoj od najugroženijih grupa u našoj zemlji – ženama.

Ali nije.

On je seksista.

Ispoljava patološku mržnju prema ženama, a mogao je da bude naš saveznik i da pomogne da se smanje nasilje, ubistva i neravnopravnost koju žene trpe u ovoj nesretnoj zemlji.

Hajde da podsetimo patrijarha na nekoliko činjenica:

U Srbiji je do maja ubijeno najmanje 11 žena u partnerskim i porodičnim odnosima. Svaka treća ubijena žena je prijavljivala nasilje.

Osam devojčica ubijeno je nedavno u OŠ “Vojislav Ribnikar”. Za njihovo ubistvo osumnjičen je dečak.

Žene su obrazovanije od muškaraca, a manje plaćene i na nižim pozicijama.

Žene su češće nezaposlene i duplo više rade kućne poslove od muškaraca.

Ženama u ruralnim sredinama je još gore, jer se imovina uglavnom vodi na muške srodnike ili muža.

Romkinje, lezbejke, žene sa invaliditetom… Velika većina trpi diskriminaciju, fizičko i verbalno nasilje.

I gotovo svima njima je život jadan baš zbog muškaraca poput Porfirija, koji nas smatraju nižim bićima, mašinama za rađanje, da smo tu da njima titramo i da trpimo njihovo nerazumevanje, šamare, batine…

Nismo mi žene “jadnice”, patrijarhu, ti si nažalost ovim što si rekao ispao jadan – imaš moć da pomogneš ugroženima, ali biraš da vređaš.

I to što vređaš radiš svesno dok uživaš u benefitima toga što si na čelu crkve koja čak ni porez ne plaća, dok ga te “jadnice” plaćaju.

Religija bi trebalo da propoveda ljubav, razumevanje, da daje podršku ugroženima, da bude solidarna…

Ali avaj.

I na kraju – zašto bi muškarci u Srbiji, posebno vernici, poštovali žene kada vide i čuju kako nas ne poštuje poglavar Srpske pravoslavne crkve?

Kada na čelu SPC bude neko ko je potpuno vrednosno suprotan od Porfirija, onda možemo očekivati da žene budu poštovane.

Ali, nažalost, to će se u ovoj potonuloj zemlji desiti ko zna kad ili možda nikad.

(Danas, foto: N1)