Skip to main content

Janko Veselinović: Ekonomsko osnaživanje – put za revitalizaciju srpske zajednice u Hrvatskoj

Info 16. мар 2022.
2 min čitanja

Političar i pravnik Janko Veselinović izjavio je danas da je ekonomsko osnaživanje Srba u Hrvatskoj kroz razvoj turizma, održivih formi poljoprivrede i stočarstva, kao i zanatstva – put da se srpska zajednica održi i “možda revitalizuje”.

“Prvenstveno zbog potencijala koje imaju jer pretežno žive uz more, uz nacionalne parkove, parkove prirode, krajeve pogodne za razvoj poljoprivrede i turizma”, rekao je Veselinović na promociji knjige “Srbi u Hrvatskoj – put ka očuvanju identiteta” na Teološkom fakultetu u Beogradu.

On je oceno da postoji veliki prostor za zajednički napredak i održivi razvoj Srba i Hrvata.

Dodao je da su Srbi iz Hrvatske “narod Nikole Tesle i Milutina Milankovića, Josifa Pančića…”

“To je narod gde je svoj prosvetiteljski rad započeo Dositej Obradović. To je narod koji ima manstire sagrađene pre sedam vekova kao što su Krupa, Krka, Dragović… To je narod Sime Matavulja, Vladana Desnice i drugih značajnh kulturnih poslenika. Identitet tog dela srpskog naroda je nešto najvrednije u njemu”, kazao je Veselinović.

Darko Gavrilović: Opraštanje nije ni malo lako, ali je veoma važno

Istoričar Darko Gavrilović, koji je koautor knjige, rekao je da se veliki broj Srba i Hrvata izjašnjavaju kao hrišćani.

“Mnogi kažu da su za Hrista a u srcima im mržnja. Kažu da su božji a pozivaju na osvetu i rat. Kada žrtva prebiva u stanju mržnje, to je upravo ono što žele zločinci koji i sami žive mržnju. Ako se ne oprosti, na simboličan način pobeđuje počinitelj, jer njegova želja i jeste bila da žrtva nema budućnost”, kazao je Gavrilović.

Prema njegovim rečima, opraštanjem se dolazećim generacijama u isto vreme ukazuje na grešnost zločina, ali i na veličanstvenost oprosta i pomirenja, da bi se suživot nastavio dalje, “baš tamo gde je nekada, zbog masovnih ubistava, stao”.

“I konačno, opraštanjem počiniocu, ne lišava ga se kazne koju treba da dobije za počinjeni zločin, ali se postiže dvoje: onaj koji mu oprašta dobija toliko humanističko preimućstvo da počinioca ili njegove sledbenike razoružava kada je u pitanju bilo kakvo dalje ‘opravdavanje’ zločina, a onaj koji je počinilac dobija priliku da tokom višegodišnje zatvorske kazne shvati sopstvenu grešnost, da se pokaje i da se zakonom spreči bilo kakvo njegovo dalje duštveno-političko angažovanje u cilju podsticanja mržnje“, rekao je Gavrilović.

Prema njegovim rečima, taj segment opraštanja veoma je bitan za uspostavljanje dobrih odnosa na ličnom nivou između Srba i Hrvata.

“Ali, opraštanje nije ni malo lak proces unutar kojeg je teško pobediti emotivni nemir, ako se zadržavaju gorčina i gnev, a tome pomažu neodgovorne političke elite, uz podršku jednako neodgovornih sveštenih lica, medija i intelektualaca”, ocenio je Gavrilović.

(Autonomija)