Skip to main content

Janko Baljak: Opozicioni birač je trenutno potpuno zbunjen

Građani 24. апр 2024.
2 min čitanja

"Danas više niko nema ni volje ni želje da osvaja demokratiju korak po korak, zaista nam se žuri, a ovo nas vraća unazad"

Reditelj Janko Baljak ocenio je podelu opozicije okupljene oko koalicije „Srbija protiv nasilja“ kao „korak unazad“ u osvajanju demokratije u našoj zemlji i dodao da prosečan opozicioni birač trenutno „potpuno zbunjen“.

Baljak je ocenio da je taktika predsednika Srbije Aleksandra Vučića prema srpskoj opoziciji „zavadi pa vladaj“.

„Stvari od petka ne idu u dobrom pravcu za one koji žele smenu ovu vlasti. Mislim da su ljudi doživeli neku vrstu frustracije i razočaranja odlukom opozicije da se raspadne“, rekao je Baljak u emisiji „Među nama“ na TV Nova.

„Na kraju se onda sve svede na 6:3 ili 5:4. To je neki bedni ishod cele priče za ljude koji su poverovali da su promene u ovoj zemlji moguće“, dodao je on.

Baljak je izjavio i da „razume argumente i jedne i druge strane koalicije ‘Srbija protiv nasilja’, ali mu je od petka sve bilo deprimirajuće“.

On je mišljenja i da je možda „ProGlas“ mogao da bude medijator između ove dve strane.

Ne mogu da prihvatim argumentaciju da se demokratija osvaja korak po korak i da je ovo korak ka sledećoj fazi. Mi predugo živimo ovaj život i nećemo živeti 150 godina. To korak po korak je moglo da važi pre sedam ili deset godina, danas više niko nema ni volje ni želje da osvaja demokratiju korak po korak, zaista nam se žuri, a ovo nas vraća unazad“, poručio je Baljak.

On je ocenio i da će ova situacija sada „doneti više apstinenata na sledećim izborima, iako su se trudili da bude veća izlaznost“.

„Puno konfuzije i poruka koje su išle u različitim pravcima. Ja sam ubeđen da prosečni glasač ne može da se snađe u toj hrpi potpisanih i izneverenih sporazuma. Toliko se stvari izdešavalo u tom kratkom periodu da ako sada pitate prosečnog birača on je potpuno zbunjen“, izjavio je Baljak.

(Danas, Foto: Beta)