Skip to main content

Izvještaj Evropskog parlamenta: Crna Gora u dubokoj političkoj i institucionalnoj krizi

Jugoslavija 26. jun 2023.
3 min čitanja

"Duboka politička i institucionalna kriza"

Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta predstavio je draft novog godišnjeg izvještaja napretka Crne Gore u pregovaračkim pristupima sa Evropskom unijom.

Izvještaj je predstavio, treći put, evropski parlamentarac Tonino Picula.

-Crna Gora je formalno lider integracionih procesa, koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja. To je već moj treći izvještaj. Formalno, ovo je posljednji izvještaj u ovom mandatu. Nadao sam se da će sa posljednjim izvještajem pregovarački proces biti završen a nažalost, nijesmo tome ni blizu. Crna Gora je formalno lider, ali iako je otvorila sva poglavlja, za posljednjih šest godina nije zatvorila nijedno – rekao je Picula.

Kako je istakao, sa žaljenjem mora da istakne, da su političke tenzije, bez šansi da se postigne konsenzus u nacionalnom interesu, kao i izostanak partijskog dijaloga, zaustavili progres u reformama i Crnu Goru odveli u duboku političku i institucionalnu krizu.

-Uprkos tome, skoro 80 procenata građana Crne Gore i dalje podržavaju ulazak države u EU. Jasno je, da je članstvo EU kohezivni momenat i faktor koji treba da bude ključni u svim pregovorima o novoj Vladi. Pozitivno je, što su izbori u junu bili takmičarski i dobro organizovani u cjelini, da su se kandidati mogli politički nadmetati slobodno i imali jednake šanse. Ne želim da ocjenjujem ishod ovog procesa, ali istaći ću da Evropski parlament podržava Crnu Goru da napravi korak naprijed u integracijama – dodao je on.

Picula je kazao da je jedan od glavnih ciljeva za ovu i narednu godinu u pregovorima – onaj koji se odnosi na vladavinu prava.

-Ponovo pozivamo na konstruktivni i inkluzivni dijalog i napor partija da dođu do dogovora da se aktuelna politička kriza riješi. Izvještaj podržava izbor novih sudija Ustavnog suda, kao korak naprijed da se riješi ustavna kriza. Od septembra 2020. Ustavni sud je bio bez kvoruma – dodao je on.

Napredak u prevenciji korupcije je pozitivan trend, što je Evropska komisija registrovala, kao i napore u borbi protiv organizovanog kriminala.

-Veliki dio izvještaja sam fokusirao na medijske slobode. U cjelini, očekuje se od Crne Gore da se više angažuje u borbi protiv govora mržnje, onlajn prijetnji i maltretiranja, kao i pristrasnog istraživanja u medijima i stranih uticaja u medijima – dodao je Picula.

Nakon prethodna dva izborna ciklusa, Evropski parlament je zabrinut zbog hibridnih prijetnji i stranih miješanja u medijskoj sferi.

-Apelujemo na sve činioce političkog života da pruže doprinos, da Crna Gora ostane na strateškom kursu. U tom kontekstu, izvještaj pozdravlja to što je Crna Gora u potpunosti uskladila spoljnju politiku sa ciljevima i politikom EU, uključujući sankcije EU protiv Rusije – dodao je Picula.

Poruka Bilčika

Mihael Galer je pročitao izjavu Vladimira Bilčika povodom ovog izvještaja.

-Podvući ću ključnu poruku u paragrafu 3, koja se tiče sprovođenja i rezultata predsjedničkih i parlamentarnih izbora i koji podstiče novu Skupštinu i buduću Vladu da se posvete reformama u ključnim oblastima. Jasna je potreba da se dođe do konsenzusa u pitanjima nacionalnog interesa, jer je izostanak međupartijskog dijaloga poslao Crnu Goru u duboku krizu. Crna Gora je izgubila poziciju neprikosnovenog lidera integracija na Zapadnom Balkanu. Nakon prethodnih izbora, vjerujem da Crna Gora ima šansu da krene u pravom smjeru. Dobro organizovani izbori su uvijek dobra vijest i šansa za demokratske iskorake – dodao je on.

Crna Gora može da se ponovo učvrsti na poziciji lidera integracija, a za to je potrebna stabilna Vlada, koja će smanjiti tenzije i polarizaciju u društvu, kao i spriječiti miješanja autokratskih režima u njenu politiku.

Bilčik je istakao, kako je pročitao Galer, da je Crna Gora i dalje lider u integracijama.

Istaknuto je da je izvještaj došao u interesantnom momentu, kada se dešavaju velike promjene na političkom horizontu Crne Gore.

-Pobjeda predsjednika Milatovića na izborima na proljeće je najavila i promjene snaga u parlamentu. Inaugurisan je 20. maja, potom su parlamentarni izbori 11. maja isporučili rezultate koji su odraz nove konfiguracije političkih snaga. Politička scena je predugo previše fragmentisana, a od političara nijesmo vidjeli spremnost da se posvete integracionom procesu na pravi način. Već 18 mjeseci svjedočimo da ne može doći do ključnih reformi. To je sve učinilo državu ranjivom na strane uticaje, sajber napade… Naredni period će biti vrlo važan da vidimo u kom smjeru će Crna Gora ići – poručeno je iz Evropskog parlamenta.

Ističe se da su hitni prioriteti da nova Vlada mora biti jako proevropski orijentisana, kao i da u parlamentu mora biti ostvarena jaka proevropska većina.

Kao ključna poglavlja za napredak ponovo su istaknuta poglavlja 23 i 24 u pregovorima. Ističe se potreba da se država suoči sa organizovanim kriminalom, da se bori za medijske slobode i da dođe do imenovanja u sudstvu i pravosuđu.

Iz Evropskog parlamenta je istaknuto da je potrebno da nastave da šalju jasne poruke elitama u Crnoj Gori. Ponovo je istaknuta zabrinutost kada su medijske slobode u pitanju.

-Evropski parlament će pažljivo pratiti, kako se pojedini politički činioci u Crnoj Gori odnose prema spoljnoj politici i strategiji EU, pogotovo kada je situacija u Ukrajini u pitanju – takođe je istaknuto.

Sada je potrebno da politički vrh Crne Gore isporuči rezultate, ključni je zaključak izvještaja. Crna Gora nema vremena za gubljenje u integracionom procesu, a od zvanične Podgorice se očekuje spremnost da sarađuje sa Evropskim parlamentom.

Do 4. jula evropski parlamentarci imaće vremena da predlože amandmane na ovaj draft izvještaj, prije nego zvanično bude usvojen.

(Pobjeda, Foto: Evropski parlament)