Skip to main content

Izveštaj: Tokom 2023. godine formirano 75 predmeta zbog ugrožavanja novinara, rešena 23

Građani 07. мар 2024.
< 1 min čitanja

"Ukupno je bilo devet osuđujućih presuda, a 14 predmeta rešeno je odlukom tužilaštva da odbije krivičnu prijavu"

Tokom 2023, u svim javnim tužilaštvima u Srbiji je na osnovu podnetih krivičnih prijava ili izveštaja formirano 75 predmeta u kojima su novinari bili oštećeni, a rešeno je oko 30 odsto slučajeva, od toga je 12 odsto presuda bilo u korist medijskih radnika, pokazuju rezultati Godišnjeg izveštaja Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Ukupno je bilo devet osuđujućih presuda, a 14 predmeta rešeno je odlukom tužilaštva da odbije krivičnu prijavu, dok ostali slučajevi još uvek nisu okončani, prenosi Beta

Kada je reč o strukturi krivičnih dela koja su novinari prijavljivali, najčešće je bilo reči o ugrožavanju sigurnosti (85 odsto), a ostale prijave odnose se na pretnje, uvrede, klevete, lake telesne povrede, a dve prijave ticale su se nasilničkokg ponašanja i po jedna prijava odnosila se na zlostavljanje i mučenje, proganjanje i krivično delo prinude.

U izveštaju je navedeno da u najvećem broju slučajeva pretnje novinarima dolaze putem interneta.

Tokom 2023. godine smanjen je ukupan broj slučajeva koji nisu rešeni zbog toga što nije poznat izvršilac napada na novinare i sada iznosi 43 odsto.

„Broj neidentifikovanih izvršilaca u 2016. je 94 odsto od 17 nerešenih predmeta, dok je taj procenat u 2023. pao na svega 9.6 odsto i to znači da u pet slučajeva imamo neidentifkovane izvršioce u 52 aktivna predmeta“, navedeno je u izveštaju.

(Autonomija, foto: Pixabay)