Skip to main content

Izetbegović: Crnogorci pokazali čojstvo, Vučić nema snage da se suoči sa prošlošću

Jugoslavija 20. jun 2021.
2 min čitanja

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da je Rezolucija Skupštine Crne Gore, kojom se osuđuje genocid u Srebrenici i zabranjuje njegovo negiranje, veliki korak ka prihvatanju istine o događajima iz 90-ih godina.

Izetbegović je ocenio da je to osnov za nastavak uspostavljanja poverenja i izgradnje boljih odnosa među državama i narodima na Balkanu.

„Nervozne reakcije koje dolaze iz Srbije pokazuju, nažalost, da na toj strani još nema spremnosti za takvu vrstu suočavanja sa istinom. Tome najbolje svedoči reakcija predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji Crnoj Gori prigovara što se ‘meša u pitanje Srebrenice’ i pita se ‘kakve veze ima Srebrenica sa Crnom Gorom'“, napisao je lider SDA.

Prema njegovim rečima, Crnogorci i Crna Gora, kao i svi narodi i države koji pripadaju civilizovanom i demokratskom svetu svakako treba da se „mešaju u pitanje Srebrenice“.

„Bilo koji zločin počinjen nad nedužnim ljudima, a naročito genocid, tiče se svakog pravednog i istinoljubivog čoveka na svetu, svakog naroda i svake države“, naveo je Izetbegović.

Dodao je da tome svedoče brojne rezolucije širom sveta, od Amerike i Australije, do Azije i Evrope, kojima je osuđen genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

„Posebno Crna Gora ima šta da kaže o genocidu koji je počinjen u Srebrenici, jer je politikom (Slobodana) Miloševićevog režima bila uvučena u agresiju na Bosnu i Hercegovinu i zlo koje je počinjeno širom Balkana“, naglasio je lider SDA.

Izetbegović je dalje rekao da su Crnogorci u Skupštini Crne Gore, sa srebreničkim cvetom na reveru, pokazali da u njima živi hrabrost i istinoljubivost, koju oni jednom rečju zovu – čojstvom.

„To čojstvo znači osvrnuti se za sobom, pogledati se u ogledalo i priznati da si napravio grešku i greh. Crnogorci su ovakvim odnosom, poput najvećih evropskih naroda, pokazali da su spremni da odbace istorijske zablude i da na temeljima istine, ma koliko ona nekad gorka bila, grade buduće odnose sa svojim okruženjem“, ocenio je on.

Još je kazao da je pre par godina izgledalo da će i Srbija, predvođena Vučićem, imati snage da se suoči sa prošlošću.

„Nažalost, to se nije desilo i verovatno se neće ni desiti. Vučić se vraća samozavaravanju u kom bilo koji Srbin i Srbija nikad ne mogu biti krivi i odgovorni za počinjeno zlo. A krivi su“, ocenio je Izetbegović.

To, kako je kazao, neopozivo svedoči istorija, presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde.

„Pred oba suda pravosnažno je presuđeno da je u Srebrenici počinjen genocid. Pred Haškim tribunalom presuđeno je većini srpskog vojnog i političkog rukovodstva, a pred Međunarodnim sudom pravde Srbija je, kao prva država na svetu, zbog nesprečavanja, proglašena krivom za kršenje Konvencije o genocidu UN-a“, naglasio je Izetbegović.

Dalje je naveo da, „iako su međunarodni sudovi utvrdili krivicu pojedinaca i odgovornost sistema oličenog u Miloševićevom i (Radovana) Karadžićevom režimu, Vučić već godinama uporno krivicu želi ostaviti na teret kompletnog srpskog naroda, čime očito želi amnestirati zločince iz tog naroda i sistem koji ih je proizveo“.

„To je pitanje na koje će Srbi i Srbija sami sebi morati dati odgovor. Pritom, morali bi imati na umu da su bežanje od suočavanja sa istinom, nove-stare zablude oličene u tzv. ‘srpskom svetu’ kao zameni za ‘Veliku Srbiju’, priprema za nove paternalizme, za tihe agresije i pokušaje dominacije, koji nikome ništa dobro neće doneti“, zaključio je Bakir Izetbegović.

(Beta, foto: N1)