Skip to main content

Ivermektin se pokazao neuspešnim u istraživanju za razliku od krvne plazme

Info 01. апр 2022.
< 1 min čitanja

Dva ispitivanja sa zlatnim standardom objavljena u „The New England Journal of Medicine“ pomažu u rešavanju pitanja o dve kontroverzne terapije koje su mnogi reklamirali u ranoj fazi pandemije sa izrazito pomešanim rezultatima – neuspehom antiparazitnog leka ivermektina i uspehom krvne plazme bogate antitelima osoba koje su imale kovid-19.

U Brazilu, 3.515 pacijenata sa simptomima kovida-19 u trajanju od nedelju dana ili manje i najmanje jednim faktorom rizika za ozbiljnu bolest nasumično je raspoređeno da prima ivermektin jednom dnevno tokom tri dana, drugi tretman ili placebo.

Četiri nedelje kasnije, ivermektin nije uspeo da dovede do niže stope hospitalizacije ili produženih poseta hitnoj pomoći, objavili su istraživači.

Sredstvo za uklanjanje glista konja bilo je popularno među ljudima koji su bili protiv vakcina uprkos upozorenjima zdravstvenih zvaničnika da ga ne koriste za lečenje kovida-19, prenosi Reuters.

Rekonvalescentna plazma se pokazala uspešnom

Za proučavanje takozvane rekonvalescentne plazme, američki istraživači su uključili više od 1.000 uglavnom nevakcinisanih odraslih osoba u roku od osam dana od pojave simptoma kovida-19.

Polovina učesnika je nasumično raspoređena da primi transfuziju rekonvalescentne plazme. Četiri nedelje kasnije, 2,9 odsto onih koji su primili plazmu hospitalizovano je zbog kovida-19, u poređenju sa 6,3 odsto onih koji je nisu primili.

Nakon uzimanja u obzir faktora rizika pojedinaca, tretman je smanjio rizik od hospitalizacije za 54 odsto, rekli su istraživači.

„Kovid-19 rekonvalescentna plazma je dostupna u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, nema patentnih ograničenja i relativno je jeftina za proizvodnju i verovatno manje ranjiva na pojavu rezistencije na antitela“, dodali su istraživači.

(Reuters/N1, Foto: Pixabay)