Skip to main content

Italijanski političari pozivaju na zabranu profašističkih grupa posle nasilja u Rimu

(Pod) razno 11. okt 2021.
< 1 min čitanja

Italijanski poslanici i političari koji naginju levici pozvali su na zabranu profašističkih grupa, dan nakon što su protivnici vakcinacije, podstaknuti od lidera ekstremne desnice, upali u sedište sindikata u Rimu.

Vlasti su danas saopštile da su uhapsile 12 demonstranata, među kojima je lider krajnje desne partije Nova snaga Đulijano Kastelino.

Oko 10.000 demonstranata izašlo je juče na ulice Rima da izrazi gnev zbog uvođenja kovid propusnica bez kojih zaposleni neće moći da uđu na radna mesta od petka.

Kovid propusnice potvrđuju da je osoba primila najmanje jednu dozu vakcine protiv koronavirusa, da se nedavno oporavila od infekcije ili da je negativno testirana u prethodnih 48 sati.

Kastelino, kome je zbog ranijeg nasilja zabranjeno učešće na protestu u Rimu, navodno je jedan od članova stranke Nova snaga koju su huškali pristalice da upadnu u sedište unije sindikata koji podržavaju uvođenje kovid propusnica.

Brojni demonstranti su koristili štapove i metalne šipke da razvale vrata i razbiju prozore, a kada su upali u zgradu, lomili su kompjutere i telefone i obarali nameštaj.

Kasnije su se stotine demonstranata sukobile sa policijom tokom pokušaja da dođu do trga ispred kabineta premijera.

(Beta, foto: Beta-AP)