Skip to main content

Italija priznala ukrajinski Holodomor genocidom

Planeta 27. јул 2023.
< 1 min čitanja

Od 134 prisutna senatora, njih je 130 glasalo za ovaj prijedlog, četiri su bila suzdržana, dok glasova protiv nije bilo

Italijanski Senat, gornji dom Parlamenta ove evropske države, izglasao je priznavanje Holodomora kao genocida nad ukrajinskim narodom, u srijedu kasno navečer je objavio ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

Kuleba je na Twitteru napisao kako je ovo „važan korak koji vraća istorijsku pravdu, odaje počast milionima žrtava i upozorava buduće generacije na zločin genocida“.

Od 134 prisutna senatora, njih je 130 glasalo za ovaj prijedlog, četiri su bila suzdržana, dok glasova protiv nije bilo. Mediji podsjećaju kako je Komisija za vanjske poslove Donjeg doma italijanskog Parlamenta jednoglasno podržala prijedlog priznavanja Holodomora kao genocida još u februaru.

„Sjećanje na Holodomor i sovjetske zločine nad ukrajinskim narodom danas postaje sve važnije u svjetlu ruske invazije i novog pokušaja brisanja ukrajinskog nacionalnog identiteta“, navodi se u rezoluciji.

U maju 2023. rezolucije kojima se Holodomor priznaje kao genocid nad ukrajinskim narodom usvojili su parlamenti Velike Britanije i Slovenije.

Američki Senat 2018. podržao je rezoluciju kojom se Holodomor u Ukrajini priznaje kao genocid.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, parlamenti Belgije, Irske, Rumunjske, Moldavije, Češke, Njemačke, Islanda, Hrvatske i Francuske također su priznali Holodomor kao genocid nad ukrajinskim narodom.

U decembru 2022. takvu je rezoluciju odobrio Evropski parlament.

Holodomor, poznat i kao Gladomor; (prema ukr.: glad i umoriti), je umjetno stvorena glad koja je obuhvatila stanovništvo sovjetske Ukrajine, sjevernog Kavkaza te područje oko donjeg toka rijeke Volge između 1932. – 1933. godine.

Spomen na žrtve Holodomora obilježava se u Ukrajini i širom svijeta svake godine, četvrte subote u mjesecu novembru.

Glad je bila rezultat Staljinove politike prisilne kolektivizacije i uopšte otpora prema ukrajinskom seljaštvu koje kao osnovica sovjetskog gospodarstva nije željelo prihvatiti novu ekonomsku politiku.

Milioni ljudi umrli su od gladi, a najveći gubici bili su upravo u Ukrajini koja je bila najplodnije poljoprivredno područje Sovjetskog Saveza.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)