Skip to main content

Istraživanje: Ocena 3 za Gradsku upravu u Subotici, na tenderima najčešće jedan ponuđač

Građani 17. okt 2022.
2 min čitanja

Monitoring i evaluacija funkcionisanja Gradske uprave u Subotici, sprovedeni tokom ove godine, pokazali su da je u svih šest analiziranih oblasti javne uprave u ovom gradu stanje ocenjeno ukupnom prosečnom ocenom 3, na skali ocena od 0 do 5, pokazuje analiza Centra za ravnomerni regionalni razvoj.

Analiza je pokazala da je u Subotici najbolje stanje u oblastima pružanja administrativnih usluga građanima i upravljanja javnim finansijama, dok je najlošije stanje u oblastima javne uprave, odnosno na izradu i koordinaciju lokalnih javnih politika.

Analiza je pokazala da je u periodu od juna 2021. do maja 2022. Gradska uprava okončala 106 postupaka javnih nabavki, te da je u svim tim postupcima sudelovalo ukupno 137 ponuđača.

“Dakle, prosečan broj ponuđača po postupku javne nabavke je iznosio 1,29, što je nedovoljno da bi se oni mogli smatrati kompetitivnim. Kao minimalni prag kompetitivnosti se uzima da u svakom postupku javne nabavke učestvuju najmanje dva ponuđača”, navodi se u izveštaju.

U preporukama se navodi da lokalna samouprava treba da uloži napor u pogledu obezbeđivanja veće kompetitivnosti postupaka javnih nabavki, pre svega u pogledu povećanja prosečnog broja ponuđača po postupku, odnosno smanjenja broja postupaka u kojima se ugovor o nabavci dodeljuje jedinom ponuđaču.

“Ovo se, pre svega, odnosi na to da uslovi za učešće na tenderima treba da budu definisani tako da omoguće učešće što većeg broja ponuđača, te da ne smeju biti diskriminatorni po bilo kom osnovu”, piše u izveštaju.

Dodaje se da je potrebno obratiti posebnu pažnju na izradu tehničkih specifikacija i opisa posla u tenderskoj dokumentaciji, kako ne bi bile prilagođene određenim ponuđačima, njihovim uslugama i robi na tržištu.

Grad Subotica je jedna od 17 jedinica lokalne samouprave u Srbiji u kojima je tokom 2022. godine obavljen proces monitoringa i evaluacije stanja lokalne uprave u okviru projekta „Praćenjem javne uprave ka boljoj upravi na lokalu – Pratim JA“.

(Autonomija)