Skip to main content

Istraživanje Crte: Politički pritisci na birače dešavaju se gotovo svakodnevno

Građani 28. феб 2023.
< 1 min čitanja

Politički pritisci na birače u Srbiji nisu samo uoči izbora, već gotovo svakodnevno, utvrđeno je istraživanjem posmatračke misije organizacije CRTA, predstavljenim na tribini u Zaječaru.

Istraživači beogradskog Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) su pre i posle izbora 2022. prikupili svedočanstva više od 70 žrtava, saučesnika ili svedoka zloupotreba iz 26 opština širom Srbije.

Pritisci su posebno rasprostranjeni u javnom sektoru – javnim preduzećima i ustanovama, organima lokalnih samouprava, ali izloženi su im i preduzetnici i zaposleni u privatnom sektoru, rečeno je na tribini nazvanoj „Čaj protiv političkih pritisaka“.

I u ovom slučaju, marginalizovane i ranjive grupe su u posebno lošem položaju, naveli su istraživači. Pored aktivnosti za obezbeđivanje „sigurnih glasova“, podršku u promociji stranke i političkih aktera ili dokazivanje lojalnosti stranci, navedeno je da se pritisci koriste i da kontrolišu i privatni život pojedinca.

Programski direktor Crte, Raša Nedeljkov, istakao je da se sistem ucena, pretnji i „usluga“ kojim političke partije i akteri manipulišu građanima, često ne prepoznaju kao nedemokratska i protivzakonita praksa.

„CRTA apeluje na nadležne državne organe i na sve političke partije da onemoguće i obustave nelegalne i nelegitimne načine obezbeđivanja političke podrške“, kazao je on.

Ukazao je da „dok se građani ne oslobode mreže pritisaka, neće biti uslova za slobodne i poštene izbore, kao ni za ukupan razvoj društva jer će poslušnost strankama sve više da potiskuje stručnost, etičnost i poštovanje zakona“, rekao je Nedeljkov.

(Beta/N1, Foto: Beta)