Skip to main content

Istinomer: Vučićeva izjava izabrana za laž godine

Info 29. dec 2021.
2 min čitanja

U tradicionalnoj godišnjoj anketi koju organizuje portal Istinomer iz Srbije, čitaoci su za laž godine izabrali izjavu predsjednika Aleksandra Vučića da “ne gostuje često po televizijama”, prenio je danas taj portal.

Portal navodi da je Vučićeva izjava od 11. januara u emisiji Ćirilica, kada je rekao “Ne gostujem često po televizijama, više odgovaram na pitanja novinara i ovakvu priliku kod vas na televiziji uvek želim da iskoristim”, ocijenjena je kao neistina nakon što je tim Istinomera izbrojao da je u toku 2020. godine predsjednik Srbije 37 puta bio gost televizijskih emisija, ne računajući plaćene termine u predizbornoj kampanji ni višeminutne izjave, prenijela je Beta.

Vučićeva izjava “pa jesu li bili neki izbori”, zaboravljajući junske izbore 2020. godine, osvojila je drugo mjesto, dok je treće mjesto pripalo ministru finansija Siniši Malom koji je, govoreći o svom doktoratu koji je nedavno i zvanično poništen zbog plagiranja, tvrdio da je “dokazao da ništa nije ukrao”.

“Tokom 2021. godine, tim Istinomera ocenio je više od 100 izjava političara u kategorijama istinitosti, obećanja i doslednosti. Preko 80 puta proveravali smo da li su politički akteri govorili istinu i dodeljivali im, mahom, negativne ocene. Zvaničnici su i ove godine manipulisali podacima, te je ukupno 20 tvrdnji dobilo ocenu ‘zloupotreba činjenica’”, naveo je Istinomer.

Brnabić i Vesić daleko iza Vučića

Zabilježeno je i nekoliko istina, uključujući tvrdnje predsjednika Skupštine Srbije Ivice Dačića o proceduri usvajanja zakona i gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića o prosječnoj starosti gradskih autobusa, a Vučić je za izjavu o minimalnoj zaradi također dobio tu ocjenu.

Za razliku od prethodne, kako navodi Istinomer, 2021. nije bila godina u kojoj su se političari “razbacivali obećanjima”, uz ocjenu da razlog vjerovatno treba tražiti u činjenici da ovo nije bila izborna godina.

“Zato je i među izjavama koje je Istinomer ocenio najmanje obećanja. Među njima, pak, dominiraju neispunjena, a kao akter ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović”, naveo je portal.

“Godinama unazad, najviše proveravamo izjave sadašnjeg predsednika države Aleksandra Vučića, a tako je bilo i u 2021. godini. Daleko ispod njega su premijerka Ana Brnabić, zatim zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ali i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović”, piše u izvještaju.

(AJB/Agencije, karikatura: Stups)