Skip to main content

Irex: Mediji u Srbiji pod uticajem političara

Autonomija 02. јул 2012.
2 min čitanja

Mediji u Srbiji su pod velikim uticajem političara, a sloboda govora je neznatno poboljšana u odnosu na period neposredno nakon demokratskih promena, ukazano je u danas predstavljenom izveštaju američke nevladine organizacije „Irex Promedia“.

Na okruglom stolu „Rezultati Indeksa održivosti medija za Srbiju 2012.“ u beogradskom Medija centru, Goran Cetinić iz „Irex Promedia“ rekao je da podaci govore da je sloboda govora u srpskim medijima „marginalno poboljšana“ u odnosu na 2001. godinu, ali je ukazao da je i danas „prevelika politizacija medija“.

Cetinić je podsetio da se indeks održivosti medija za Srbiju radi već 11 godina i da se u obzir uzimaju pokazatelji poput slobode govora, transparentnosti izvora, ekonomske samodovoljnosti i medijskog profesionalizma.

Kako je naveo, najnoviji izveštaj o stanju u srpskim medijima koji je posvećen 2011. godini ukazuje da se situacija posebno pogoršava od 2006. godine, kao i da se zbog toga može reći da su srpski mediji danas u istom položaju kao i neposredno nakon demokratskih promena 2001. godine.

„Prva faza posle demokratskih promena je nagli rast ocene (o stanju u srpskim medijima) u prve tri godine, posle toga sledi stagnacija, a od 2006. opadajući trend“, rekao je on i dodao da se ti podaci poklapaju i sa ubistvom srpskog premijera Zorana đinđića.

Istraživac Dragan Kremer je rekao da u Srbiji uprkos postojanju velikog broja medija postoje važne društvene teme o kojima se uopšte ne piše, a i ako se to čini onda se to radi na senzacionalistički način.

„Postoje teme koje se uopšte ne pojavljuju u medijima, a značajne su za građane Srbije ili se o njima piše senzacionalistički“, rekao je on i dodao da uprkos „puno kanala informisanja postoji mali broj različitih mišljenja“.

Pojedina teme se, kako je naveo, uvek posmatraju iz samo jednog ugla ili mediji jednostavno prenose stavove vlasti i njihovih službi za informisanje.

U izveštaju „Indeks održivosti medija za Srbiju 2012.“ ukazano je, između ostalog, da novinska agencija Tanjug koja se finansira iz državnog budžeta nudi servise vesti po „damping cenama“ koristeći činjenicu da ima obebzeđeno finansiranje čime ugrožava privatne
novinske agencije, Betu i Fonet, orijentisane isključivo na tržišno poslovanje.

Dragan Janjić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije rekao je na okruglom stolu u Medija centru da se novac iz državnog budžeta za medije ne koristi za poboljšanje informisanosti građana već da koristi političarima za njihov uticaj na medije.

„Imamo sistem u kome je tržište deformisano i nema zdrave konkurencije“, rekao je Janjić govoreći o stanju u medijskom sektoru u Srbiji.

Janjić je rekao da od nove vlasti očekuje punu primenu Medijske strategije radi rešenja tih problema i stvaranja ravnopravnih tržišnih uslova.

Izveštaj „Irex Promedia“ o stanju medija u Srbiji može se pročitati na internet stranici www.irex.org. Rad Irexa je finansirala Američka vladina agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sedište joj je u Vašingtonu.

(Beta)