Skip to main content

Inicijativa mladih za ljudska prava dobitnica Ahenske nagrade za mir 2024.

Građani 15. мај 2024.
< 1 min čitanja

"Ova nagrada dolazi baš u pravom trenutku za nas i sve naše saborce i saborkinje širom regiona"

Inicijativa mladih za ljudska prava dobitnica je ovogodišnje Ahenske nagrade za mir 2024. zajedno sa nemačko-austrijskom organizacijom “Bake protiv desnice” (Omas gegen Rechts).

“Ova nagrada dolazi baš u pravom trenutku za nas i sve naše saborce i saborkinje širom regiona. Dok svedočimo porastu radikalizacije na globalnom nivou i gledamo ratove uživo, strah ljudi u našem regionu od potencijalnih sukoba ponovo je na visokom nivou posebno zahvaljući neodgovornim dominantnim politikama”, kazala je programska direktorka Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji Sofija Todorović.

Dodala je da je važno da u borbi za mir organizacije, neformalne grupe i pojedinci nisu sami i ocenila da je još važnije da su njihovi napori prepoznati, posebno kada deluju u “neprijateljski nastrojenim okruženjima”.

“Zadovoljni smo što je naš rad sa mladima i različitim zajednicama pogođenim sukobima prepoznat, što nas motiviše da nastavimo da dižemo svoj glas za istinu, pravdu i pomirenje. Ahenska nagrada je značajna jer ne skreće samo pažnju na inicijative koje se zalažu za mir, već takođe štiti ranjive grupe koje rade u teškim uslovima represije i nasilja”, navela je Inicijativa mladih.

Osnivači Ahenske nagrade su 1988. definisali najvažniji kriterijum: „Prema tome, mi želimo da damo priznanje i predstavimo žene, muškarce ili grupe koji su doprineli ‘odozdo’ međusobnom razumevanju naroda i ljudi, kao i razbijanju stereotipa motivisanih neprijateljstvima i izgradnji poverenja”.

Zvanična ceremonija dodele nagrada održaće se u Ahenu u Nemačkoj 1. septembra 2024.

(Autonomija)