Skip to main content

Zagrebačkoj ‘Maloj Fridi’ grand pri Novosadskih pozorišnih igara

Vojvodina 15. мај 2024.
< 1 min čitanja

"Topla, duhovita, razigrana…"

Predstava “Maa Frida” Gradskog kazališta “Žar ptica” iz Zagreba dobila je grand pri trećih po redu Novosadskih pozorišnih igara, saopštio je danas stručni žiri.

“Predstava ‘Mala Frida’ ističe se u svakom aspektu svoje produkcije, te demonstrira izvanrednost u integraciji svih pozorišnih elemenata, stvarajući autentično i emotivno pozorišno iskustvo. Predstava ‘Mala Frida’ odgovara na teme prihvatanja sebe i razvoja individualnosti. Topla, duhovita, razigrana… Predstava koja ne podilazi ciljnoj grupi i promišljeno bira sredstva, primer je kvalitetnog i temeljnog pristupa umetničkog rada za decu”, piše u saopštenju.

Žiri je radio u sastavu kostimografkinja Zdenka Lacina Pitlik, glumica Marija Radovanov i rediteljka Sonja Petrović, a doneo je odluku nakon odgledanih deset predstava, od 8. do 15. maja na Novosadskim pozorišnim igrama, trećem Međunarodnom festivalu profesionalnih pozorišta za decu i mlade.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Pavelu Štauraču za predstavu “Hic Sunt Dracones”, pozorišta „Continuo“ iz Malovica u Češkoj, nagrada za glumačku bravuru Amandi Prenkaj za ulogu Fride, nagrada za majstorstvo animacije ansamblu predstave “Hic Sunt Dracones”, a specijalna nagrada za raznovrsni glumački izraz pripala je Ljubomiru Želevu za ulogu u predstavi “Hotel”, Državnog lutkarskog pozorišta iz Stare Zagore u Bugarskoj.

Specijalna nagrada za dizajn i tehnologiju lutaka dodeljena je Marijeti Golomehovoj za predstavu “Ja, Sizif” Lutkarske laboratorije iz Sofije, a specijalna nagrada za ideju i koncept autorskom dvojcu Jeleni Kovačić i Anici Tomić za predstavu “Mala Frida”.

(Autonomija, foto: Mara Bratoš)