Skip to main content

Inicijativa mladih: Promocijom Ojdanićeve knjige ministarstvo i vojska nastavljaju podršku ratnim zločincima

Građani 19. apr 2022.
2 min čitanja

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji osudila je danas Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije zbog održavanja promocije knjige osuđenog ratnog zločinca, bivšeg generala Dragoljuba Ojdanića u Domu vojske u Beogradu i ocenila da te institucije na taj način nastavljaju podršku ratnim zločincima.

Najavljeno je da će Ojdanićeva (1941-2020) knjiga “Režiranje humanitarne katastrofe – Privremen odlazak Albanaca s Kosova i Metohije 1999. godine” biti promovisana danas u Domu vojske, a izdavač te knjige je Ministarstvo odbrane, u ediciji “Ratnik”.

U istoj ediciji su u prethodnim godinama objavljene knjige drugih osuđenih ratnih zločinaca kao što su generali Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević.

Na promociji Ojdanićeve knjige kao govornik je najavljen i bivši visoki funkcioner režima Slobodana Miloševića Nikola Šainović, koji je takođe osuđen za zločine protiv čovečnosti na Kosovu. 

U predmetu “Šainović i drugi” pred Haškim tribunalom utvrđeno je da se od kraja marta do kraja maja 1999. godine sprovodio sistematski plan nasilja nad kosovskim Albancima od strane policije Srbije i Vojske Jugoslavije, a koji je imao za cilj da se sa Kosova protera znatan broj albanskog stanovništva.

U sklopu tog plana organizovane su deportacije, prisilno premeštanje, kao i masovna ubistva kosovskih Albanaca.

Zbog učešća kao vojnih, policijskih i političkih nosilaca, odnosno izvršilaca ovog plana osuđeni su za zločine protiv čovečnosti pravosnažnom presudom 2014. godine: Dragoljub Ojdanić, Vladimir Lazarević, Nebojša Pavković i Sreten Lukić.

“Sve veći broj knjiga ratnih zločinaca koje su finansirane iz budžeta građana Srbije, kao i dokumentarnih serijala kojima se uopšte ne pominju ili čak i negiraju ratni zločini policije i vojske u koproduckiji Ministarstva odbrane i MUP-a Srbije sa RTS-om samo su deo strategije poricanja vlasti kojom se zločinci predstavljaju kao heroji, a žrtvama negira stradanje”, ocenila je Inicijativa mladih.

Današnju promociju knjige osudila je i Mreža pomirenja REKOM.

„Promocija knjige ‘Režiranje humanitarne katastrofe’ na Kosovu u Domu Vojske Srbije je još jedan dokaz da vlast u Srbiji učestvuje u osporavanju sudskih činjenica, gradeći službeni narativ o ratu na temelju odbrane osuđenih ratnih komandanata“, poručio je REKOM.

(Autonomija)