Skip to main content

Inicijativa mladih i Žene u crnom obeležili tri decenije od početka rata u Bosni i Hercegovini

Građani 06. apr 2022.
2 min čitanja

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji i Žene u crnom danas su, povodom 30 godina od početka rata u Bosni i Hercegovini i opsade Sarajeva organizovali mirovnu akciji u centru Beograda.

Sa transparentima “Sarajevo grobnica živih”, “Sećate li se Sarajeva”, “U ratu u Bosni i Hercegovini 1992-1995. ubijeno je 97.207 ljudi, u opsadi Sarajeva dugoj 1.425 dana ubijeno je 11.000 ljudi, u genocidu u Srebrenici ubijeno je 8.372 ljudi…” okupili su se u u Knez Mihailovoj ulici.

Predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji Marko Milosavljević rekao je novinarima da su se predstavnci te organizacija i Žene u crnom okupili da pokažu solidarsnot i humani odnos prema žrtvama, ali i preživelima.

Istakao je da su to uradili u odsustvu reakcije institucija Srbije na sve što se dešavalo u ratu u Bosni i Hercegovini, koji je počeo pre 30 godina, te ocenio da je njihova akcija važna i za pomirenje.

Naveo je da te organizacije žele da pokažu da i u Begradu ima i drugačijih mišljenja od onih koje oslikava mural Ratka Mladića sa beogradskih fasada i u uslovima kada, kako je rekao, gledamo razaranje Marijupolja i drugih ukrajinskih gradova.

Prethodno su u saopštenju ocenili da je rat u Bosni i Hercegovini bio do tada najkrvaviji oružani sukob na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata, koji je iza sebe ostavio najmanje 96.000 ubijenih ljudi, dva miliona raseljenih, više od 20.000 žena koje su preživele ratno silovanje.

“Terorisanje, neselektivno granatiranje i snajperska paljba od strane jedinica JNA i Vojske Republike Srpske nad građanima Sarajeva trajali su 1.475 dana, što predstavlja najdužu opsadu jednog grada u modernoj istoriji ratovanja”, naveli su u saopštenju.

Naveli su i da je tokom opsade među ubijenima više od 1.600 dece i podsetili da su za zločine tokom opsade Sarajeva pred Haškim tribunalom osuđeni Stanislav Galić, Dragomir Milošević, Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

(tekst i foto: Beta)