Skip to main content

Inicijativa meštana da voz staje i u Čortanovcima

Vojvodina 06. feb 2024.
2 min čitanja

Brza pruga Beograd – Novi Sad prolazi kroz Čortanovce i voz se ranije, duže od jednog veka, zaustavljao u tom mestu

Žitelji Čortanovaca i predstavnici inicijative Kreni-promeni održali su danas protest ispred Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture jer to ministarstvo nije odgovorilo na njihovu peticiju da na železničkoj stanici Čortanovcima ponovo počne da se zasutavlja voz i prima putnike.

Buduća žiteljka Čortanovaca Lana Šepelj Košarčić navela je da je onlajn peticiju Kreni-promeni za vraćanje stajališta u Čortanovcima u vozni red za manje od dva meseca potpisalo više od 3.300 ljudi, dok je u istom periodu istu peticiju u papirnom obliku potpisalo skoro 1.000 ljudi.

Ona je rekla da su se građani prvo obratili predsedniku Mesne zajednice Čortanovci Mirku Mijatoviću tražeći da on organizuje zbor građana povodom tog problema, što on nije učinio, niti se oglasio.

Šepelj Košarčić je dodala da je peticija zatim predata Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i ministru Goranu Vesiću, ali da je to ministarstvo ostalo „slepo i gluvo za ljude bez prevoza“.

Ona je najavila da će zbog toga u Čortanovicima u subotu u 11 sati u prostorijama KUD „Mladost“ biti organizovan zbor građana i pozvala i stanovnike okolnih mesta da dođu jer i im je to zajednički problem.

Šepelj Košarčić je ukazala da brza pruga Beograd – Novi Sad prolazi kroz Čortanovce i da se voz ranije, duže od jednog veka, zaustavljao u tom mestu.

Ona je dodala da su iz neobjašnjivih razloga, koje građanima niko nije objasnio, ukinuta dva stajališta za voz – u Čortanovcima i u obližnjem vikend naselju.

Meštanin Čortanovaca Pavle Radosavljević rekao je da su žitelji u velikom problemu zbog prevoza koji je „haotičan“, navodeći da se do Novog Sada putuje jedan sat, a da građani ni ne znaju kako da dođu do Beograda.

On je rekao da bi žitelji Čortanovaca voleli da im neko kaže zašto su uskraćeni za voz koji je bio namenjen siromašnima kako bi mogli da stignu do gradova.

Meštanin Čortanovaca Živan Pašić rekao je da je njegov deda pre 140 godina išao trotoarom do stanice i vozom išao za Peštu, a da on danas ne može da ode do Novog Sada jer nema železničke stanice, već voz mora da se čeka „u kukuruzima između Čortanovaca i Beške“.

Pašić je ukazao da voz prolazi na samo nekoliko metara od postojeće moderne železničke stanice koja je izgrađena pre 20 godina i da je potrebno samo da voz stane i pokupi putnike.

(FoNet, Foto: Pixabay)