Skip to main content

Info Park: Osuda zabrane i podrška organizatorima Prajd šetnje u Beogradu

Građani 14. sep 2022.
< 1 min čitanja

"Srbija ponovo ustuknula pred najopasnijim delom društva – radikalnim ekstremistima i fundamentalističkim fanaticima"

Organizacija za podršku izbeglicama, tražiocima azila i drugim migrantima u Srbiji, – „Info Park“ je danas osudila zabranu subotnje šetnje tokom Evroprajda koji se ove nedelje održava u Beogradu, i izrazila snažnu podršku organizatorima i domaćoj LGBTQ+ populaciji.

Ocenili su u saopštenju da je tom zabranom pogaženo osnovno ljudsko pravo na mirno okupljanje, i da je, kako je navedeno, Srbija ponovo ustuknula pred najopasnijim delom društva – „radikalnim ekstremistima i fundamentalističkim fanaticima“.

„U pitanju su isti ljudi koji od 2015, pod zaštitom sistema, nasilnim i protivzakonim akcijama usmerenim protiv izbeglica i migranata, ugrožavaju miran suživot tokom njihovog boravka na teritoriji Srbije“, naveo je „Info park“.

Podsetili su da su „nebrojeno puta“ ukazivali na nedopustivu toleranciju državnih organa prema ekstremistima i pozvali vladu i predsednika Srbije da promene odluku Ministarstva unutrašnjih poslova i obezbede mirno održavanje šetnje Evroprajda.

„Info Park“ je ukazao i da „braneći pravo LGBTQ+ osoba na mirnu šetnju, jednom godišnje, brani pravo izbeglica i migranata na slobodno kretanje i zaštitu“ koju je, kako je navedeno, Srbija obavezna da im pruži.

(Beta)