Skip to main content

Improvizirana tabla s novim nazivom ulice postavljena u Srebrenici

Jugoslavija 13. јун 2024.
2 min čitanja

"Nijedna ulica u Srebrenici ne nosi naziv žrtava genocida, koji je utvrđen presudama"

Nakon što su odbornici Skupštine Opštine Srebrenica u aprilu izglasali promjenu ulica u Srebrenici, na ulazu u grad, 13. juna, postavljena je improvizirana tabla s novim nazivom dosadašnje ulice Maršala Tita na kojoj piše Ulica Republike Srpske.

Iako je procedura izrade tabli s novim nazivima još u toku, kako su rekli iz Opštine Srebrenica, nepoznata osoba, ili više njih, je na kartonu formata A4 ispisala novi naziv i konopcem i žicom pričvrstila na elektrostub, prekoputa Doma zdravlja u gradu, na istoku BiH.

Iz Policijske stanice u Srebrenici nisu mogli dati informacije o postavljanju ove table.

Tabla s novim nazivom zabilježena je samo na jednom mjestu, dok su table sa starim nazivima još na postojećim lokacijama i nije došlo do njihovog uklanjanja i zamjena.

Glavna ulica Maršala Tita proteže se duž centra grada, a novi naziv bit će joj ulica Republike Srpske. Osim ove, promijenjena su imena za Trg Mihajla Bjelakovića u Trg Republike Srpske, Gradski park Srebrenica u Park majora Koste Todorovića, a ulica Reufa Selmanagića Crnog zvat će se Dubrovačka ulica.

U izboru novih imena ulica u Srebrenici nisu učestvovali predstavnici bošnjačkog naroda, a u skupštini koja je nadležna za davanje naziva ulica, trgova i dijelova naseljenih mjesta većinu imaju politički predstavnici Srba.

Iu Ureda visokog predstavnika u aprilu je rečeno da preimenovanje ulica u Srebrenici, bez javnih i transparentnih procedura i bez učešća predstavnika Bošnjaka, nije adekvatan način djelovanja.

Komentirajući odluku Opštine Srebrenica, iz OHR su poručili da to „ne doprinosi pomirenju i izgradnji povjerenja u društvu“.

Nijedna ulica u Srebrenici ne nosi naziv žrtava genocida, koji je utvrđen presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, te Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Prije nego je Opština odlučila o promjeni naziva, Misija Organizacije za sigurnost i saradnju (OSCE) u Bosni i Hercegovini pozvala je vlasti u Srebrenici da ne nastavljaju s usvajanjem prijedloga o preimenovanju ulica u tom gradu u istočnoj Bosni gdje je u julu 1995. godine počinjen genocid nad Bošnjacima jer „još uvijek nisu iscrpljene sve mogućnosti za postizanje inkluzivnog i transparentnog rješenja“, naveli su tada iz OSCE-a.

(Radio Slobodna Evropa/foto: Autonomija)