Skip to main content

IMA NAS: Pokrenuta peticija za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora

Jugoslavija 12. nov 2022.
2 min čitanja

Organizacioni odbor protesta IMA NAS, koji čine predstavnici političkih partija, nevladinih organizacija, nezavisni intelektualci i građani pokrenuo je danas peticiju koja ima za cilj održavanje vanrednih parlamentarnih izbora kako bi se sačuvala evropska perspektiva i budućnost Crne Gore.

Naša država nalazi se u dubokoj političkoj, institucionalnoj i ekonomskoj krizi i jedini način da povratimo normalnost u svakodnevno funkcionisanje društva u cjelini je održavanje izbora nakon kojih bi Crna Gora dobila stabilnu političku Vladu koja će usmjeriti zemlju na pravi put, naveli su.

U nastavku tekst peticije:

„Mi, građanke i građani Crne Gore, predstavnici i podržavaoci građanske i proevropske politike razvoja, aktivisti civilnog sektora, riječju – demokratska i državno odgovorna javnost naše države zahtijevamo skraćenje mandata aktuelnog saziva Skupštine i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora!

Saglasni smo da je to jedini način da se stane na put urušavanju državnosti i ustavnog poretka Crne Gore, zatvaranju izvjesno dogledne evropske perspektive našem društvu i članstvu države u EU, kao i uništavanju ekonomskih i finansijskih potencijala na kojima je oslonjen realno mogući rast životnog standarda svakog pojedinca.

Dali smo iskrenu demokratsku šansu i dovoljno dugo čekali učinke aktuelne vlasti. Umjesto odgovorne posvećenosti državnom i interesu građana, dobili smo partijsko-političke kalkulacije, ostrašćeni revanšizam i jeftini populizam i opasnu nekompetentnost u vršenju javnih poslova. A naš najpreči interes i dalje je politička, bezbjednosna i ekonomska stabilnost, dinamičan demokratski i ekonomski razvoj praćen rastom životnog standarda, snaženje euroatlantskog partnerstva i najskorije moguće članstvo države u EU.

Svaka porodica ima pravo na dostojanstven život. Svako od nas pojedinačno i svi zajedno odgovorni smo pred sobom, svojim precima i svojim potomcima. Niko nema pravo da upropaštava evropsku budućnost naše djece i naše države.

Crna Gora treba da, u skladu sa svojom ponosnom tradicijom, ostane društvo slobode i ravnopravnosti, multietničnosti, odgovornih i odvažnih građana i da što prije postane društvo vladavine prava i pravednosti, kontinuirano promišljene politike, koja će joj garantovati međunarodni prestiž i uvažavanje i društvo socijalno senzibilne politike u čijem je fokusu dobrobit svakog pojedinca i porodice.

Nama, građankama i građanima Crne Gore, Ustav garantuje pravo da branimo svoju državu i njeno ustavno uređenje. Zato, u skladu sa članom 92 Ustava Crne Gore, zahtijevamo da poslanici hitno pokrenu postupak i donesu odluku o skraćenju mandata Skupštine, kako bi se obezbijedilo održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Potpiši i ti!“

Peticiju možete potpisati OVDJE.

(tekst i foto: Antena M)