Skip to main content

Ilić: CRTA ima 3000 posmatrača koji ocenjuju kvalitet procesa glasanja

Vojvodina 02. апр 2022.
< 1 min čitanja

Sutrašnje izbore će pratiti rekordan broj posmatrača. Posmatračka misija Crta oformila je do sada najveću posmatračku misiju koja broji 3000 posmatrača koja će oceniti kvalitet procesa glasanja na sutrašnjim predsedničkim, parlamentarnim i beogradskim izborima.

Vujo Ilić iz ove organizaciju najavljuje da će posmatrati 450 biračkih mesta u Beogradu.

„Ta biračka mesta će biti reprezentativna za beogradske izbore. Takođe ćemo posmatrati 500 biračkih mesta širom Srbije, i ta biračka mesta će biti reprezentativna za predsedničke i parlamentarne izbore“, naveo je on.

Dodaje da je uloga predstavnika CRTE da posmatraju regularnost glasanja.

„Jedna od dve glavne stvari koje mi radimo je da procenjujemo kako je proteklo glasanje. Da li ti glasovi zapravo reflektuju volju birača, ili je ona na neki način izmenjena. Onda na osnovu tih podataka računamo rezultate koje mi procenjujemo na osnovu našeg uzorka, i to poredimo sa zvaničnim rezultatima“, ističe on.

Ilić je kazao da kontrolori znaju da prepoznaju šta može da utiče na ishod glasanja.

„Oni komuniciraju sa pravnim timom, a mi radimo analize i posmatramo šta se dešava. U toku celog dana oni će poslati 150.000 podataka, koje mi analiziramo i na osnovu njih na kraju dana donosimo ukupnu ocenu regularnosti izbora“, zaključio je on.

(N1)