Skip to main content

I socijalisti imaju primedbe

Autonomija 07. окт 2008.
2 min čitanja

Dušan Bajatović za „Dnevnik“

Socijalistička partija Srbije je, kao deo vladajuće većine u Pokrajini, „principijelno podržala” predlog statuta AP Vojvodine koji je ušao u skupštinsku proceduru.
– Razmatrajući ranije verzije teksta, SPS je pošao primarno od Ustava i činjenice da autonomija mora da bude funkcionalna, te da nadležnosti koje bi trebalo da ima Vojvodina ni na koji način ne smeju da ugroze državu Srbiju – kaže za „Dnevnik” predsednik PO SPS-a Dušan Bajatović. – U svakom slučaju, najveći deo naših sugestija je u predlogu statuta uvažen, s tim da neke naše primedbe i dalje stoje. Recimo, po nama je višak deo člana 1, odnosno stav 2, gde se navodi da „Vojvodina predstavlja sastavni deo jedinstvenog kulturnog, civilizacijskog, ekonomskog i geografskog prostora srednje Evrope”. Čini nam se, naime, da bi u ovom trenutku taj stav mogao da proizvede potpuno nepotrebne političke polemike.

Po njegovim rečima, socijalisti imaju primedbe i na deo člana 39, stav dva, gde se navodi da predsednik pokrajinskog parlamenta predstavlja isti „u zemlji i inostranstvu”.
– Imali smo veoma loša iskustva s prethodnim predsednikom Skupštine APV Bojanom Kostrešom koji se ponašao kao ministar inostranih poslova i ne bismo voleli da nam se slična situacija ponovi s nekim sledećim spikerom parlamenta. U svakom slučaju, svi treba da budemo svesni toga da ovaj tekst, nakon usvajanja u Skupštini Vojvodine, mora da prođe verifikaciju i u republičkom parlamentu. Stoga mislim da bi bilo mudro obaviti još jedan krug razgovora s centralama stranaka u Beogradu koje čine skupštinsku većinu kako bismo obezbedili da novi statut dobije potreban broj glasova. Jer, drugačiji scenario bio bi veoma loš – upozorio je Bajatović.

Na pitanje da li će SPS podneti amandmane na delove predloga statuta na koje socijalisti imaju primedbe, sagovornik „Dnevnika” je izrazio nadu da će navedene nejasnoće biti otklonjene u koordinaciji s koalicionim partnerima, prvenstveno s Demokratskom strankom. Ako se, međutim, to ne dogodi, SPS će o potrebi da se amandmanski interveniše obaviti konsultacije unutar Pokrajinskog odbora i Glavnog odbora stranke.

(Dnevnik)